Foto: TT

Dieselfusket började för tio år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Den nuvarande vd:n för Porsche, Matthias Müller, valdes på fredagen till ny koncernchef för Volkswagen. På en presskonferens sades att dieselfusket pågått sedan 2005.

Volkswagens styrelse bekräftade på en presskonferens vid 19-tiden på fredagen att Matthias Müller tar över efter den förre vd:n Martin Winterkorn som avgått i efterdyningarna av skandalen.

Matthias Müller anses av styrelsen vara rätt man för jobbet eftersom han moderniserat företaget Porsche.

Volkswagens utsläppsbluff

Berthold Huber, tillförordnad styrelseordförande sade att det som hänt är en moralisk och politisk katastrof som chockat både företaget och allmänheten.

– Jag vill be alla om ursäkt och be att Volkswagen får en chans till upprättelse. Förtroendet måste återupprättas och det ska ske genom att införa en ny och modernare företagskultur där en underordnad lättare kan påpeka fel.

Fuskat i tio år

Matthias Müller sade i sin tur att det nu kommer att bli stora förändringar i Volkswagen.

– Jag kommer personligen göra allt för att återupprätta förtroendet för företaget.

Företrädare för företaget bekräftade också att fusket pågått länge. Redan 2005 ska Volkswagen ha insett att det var möjligt att manipulera motorerna.

Men om det faktiska fusket pågått ända sedan dess fick den församlade världspressen inte veta, eftersom inga frågor fick ställas under presskonferensen.

Flera avgångar

Samtidigt som Matthias Müller presenterades som ny koncernchef kommer uppgifter från den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung att tre utvecklingschefer och USA-chefen Michael Horn avgår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet