Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ pressträffen från det nordiska toppmötet – där även Ukrainas president Zelenskyj deltar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kriget i Ukraina

Flera ukrainska energianläggningar attackerade

Ryssland har under natten till lördag fyra värmekraftverk tillhörande DTEK, den största privata investeraren i energibranschen i Ukraina. Det uppger företaget på Telegram.

"Företagsutrustning skadades allvarligt. För tillfället försöker energiarbetare eliminera konsekvenserna av attacken", skriver DTEK.

Utrustning ska ha förstörts i minst tre regioner - Dnipropetrovsk, Lviv och Ivano-Frankivsk - som ligger i västra och centrala delarna av landet och en person har skadats, skriver Ukrainas energiminister German Galushchenko på Telegram.

Samma natt sköt Ukrainas luftförsvar 21 av 34 ryska robotar som riktades mot landets territorium.

Överblick

Markerad händelse

Nordiska ledarna eniga: Ska hjälpa Ukraina vinna

Samtliga nordiska länder har nu skrivit under säkerhetsavtal med Ukraina. Vid en gemensam pressträff understryker Nordens ledare vikten av att snabba upp och utöka det militära stödet till Ukraina.

- Vi är pragmatiska och praktiska människor. Vi lovar stöd till Ukraina, tar fram vad vi lovat och levererar det, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Zelenskyj tackade igen för stödet.

- Nyckeln till positiv förändring vid fronten är luftförsvar. Ryssland har inget annat fundamentalt övertag än bomber, robotar och stridsflyg. Vi måste göra allt vi kan för att förstöra dem precis som vi förstör deras fartyg i Svarta havet, säger han.

Tillåter att tyska vapen används mot ryska mål

Tyskland tillåter Ukraina att attackera mål på rysk mark med tysklevererade vapen, meddelar regeringens talesperson Steffen Hebestreit på fredagen i ett uttalande. Det rapporterar Berliner Zeitung.

Han nämner den senaste tidens attacker i framförallt Charkivområdet och säger i uttalandet:

– Vi är gemensamt övertygade om att Ukraina har rätt enligt internationell lag att försvara sig mot dessa attacker. För att göra detta kan landet använda de vapen som levererats för detta ändamål, inklusive de som levererats av oss.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Säkerhetsavtal mellan Ukraina och Sverige klart

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och statsminister Ulf Kristersson (M) har skrivit under ett gemensamt säkerhetsavtal.

Det rör sig om redan aviserade 105 miljarder i främst militärt stöd för perioden 2022 och 2026. Zelenskyj tackade Sverige.

- Bara tillsammans kan vi stoppa galenskapen från Moskva, säger han vid en pressträff.

- Du slåss inte bara för din egen frihet, utan också för vår, sa Kristersson som också beskrev avtalet som en signal till Ryssland om att västs stöd till Ukraina inte kommer upphöra.

Ett 30-tal länder antingen har eller ska underteckna liknande avtal med Ukraina i enlighet med en G7-deklaration från i fjol.

Markerad händelse

Ukrainas president Zelenskyj i Sverige

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i Sverige. Detta bland annat för att tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) signera ett säkerhetsavtal mellan länderna.

"Jag är i Stockholm för det tredje toppmötet mellan Ukraina och norra Europa. Våra främsta mål är att säkerställa fler luftförsvarssystem för Ukraina, gemensamma försvarsindustriprojekt och vapen för våra krigare, samt globala ansträngningar för att tvinga Ryssland att sluta fred", skriver Zelenskyj på X.

Zelenskyj kommer under besöket även att träffa de övriga nordiska statsministrarna samt kung Carl XVI Gustaf.

Zelenskyj tillsammans med nordiska ledare i Stockholm. Foto: Regeringen

En tredjedel av ukrainarna lever i fattigdom

29 procent av Ukrainas befolkning lever i fattigdom, enligt nya siffror från Världsbanken. Antalet har ökat med 1,8 miljoner personer sedan 2020.

25 procent av 2 000 tillfrågade invånare svarar i en studie genomförd av organisationen att de under minst ett tillfälle sommaren 2023 inte hade råd att köpa mat.

- Om internationella partner, särskilt USA, inte hade skickat särskilt skräddarsydda medel för sociala utgifter så hade tre miljoner fler människor hamnat i fattigdom, säger Arup Banerji, Världsbankens direktör i Östeuropa till Reuters.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kina avstår delta vid fredskonferensen

Kina kommer inte att närvara vid Ukrainas fredskonferens i Schweiz i juni, bekräftar Kinas regering för Reuters. Förklaringen uppges bland annat vara att Ryssland inte heller ska delta.

Ukrainarna har upprepade gånger uttryckt förhoppningar om ett kinesiskt deltagande vid konferensen, till vilken över 160 länder bjudits in.

Målet med konferensen är att skapa ett bredare internationellt stöd för Ukrainas tiopunktsplan för fred, framförallt bland länder i Afrika, Sydamerika och Asien som ännu inte tydligt tagit ställning i kriget. Planen är också att ta fram ett ramverk för hur Ryssland kan inkluderas i framtida fredsförhandlingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Norborg: Därför blir Ukraina utan Gripen

Det blir ett rekordstort svenskt stödpaket till Ukraina, men Gripenplanen som landet haft på önskelistan uteblir i nuläget – Ukraina kommer satsa på amerikanska F-16 istället.

Hör SVT:s Bengt Norborg om varför Gripenplanen inte ingick i det nya svenska stödpaketet.

Markerad händelse

Rysk oljedepå attackerad

Efter ett ukrainskt luftangrepp står en oljedepå i den ryska Krasnodarregionen i brand, enligt guvenören Veniamin Kondratjev.

På Telegram skriver han att tre bränsletankar brinner och att personalen på plats ska ha skadats.

Rysslands försvarsdepartement uppger att fem robotar och 29 drönare sköts ner över regionen under natten.

Markerad händelse

Ukraina: Rysk attack mot lägenhetshus i Charkiv

Ett lägenhetshus på fem våningar i Charkiv träffades i en rysk robotattack under natten, uppger den regionala guvernören Oleh Syniehubov på Telegram.

Minst fyra personer ska ha dödats och åtminstone 25 skadats.

Syniehubov beskriver händelsen som en så kallad dubbelattack, att en andra projektil slog ner på platsen när väl räddningstjänsten anlänt. En sjukvårdare och polis ska ha skadats i den andra attacken.

En brand utbröt i huset som en följd av attacken. Foto: Oleh Syniehubov på Telegram
Markerad händelse

Politico: USA ger grönt ljus att attackera rysk del

Vita huset har utan att kommunicera det utåt gett Ukraina tillåtelse att, med hjälp av vapen tillhandahållna av USA, slå till mot ett område i Ryssland nära ukrainska Charkiv. Det uppger källor med insyn för Politico.

Undantaget gäller endast i ett begränsat område vid gränsen till Charkiv. Vapnen får inte riktas mot rysk civil infrastruktur och det är även fortsatt förbjudet att avfyra långdistansrobotar riktade mot militära mål djupare in i landet, enligt Politicos källor.