Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Kriget i Ukraina

Ukraina: Polen skulle kunna skydda vårt luftrum

Den polska militären har möjlighet att med hjälp av sina luftförsvarssystem med lång räckvidd skjuta ner ryska drönare och robotar över västra Ukraina, säger Illia Yevlash, talesperson för det ukrainska flygvapnet, på nationell tv.

- Men detta skulle kräva politisk vilja och är redan ett ämne som tas upp av vår diplomatiska verksamhet, säger han.

Polen har vid flera tillfällen agerat med anledning av att ryska projektiler avfyrats i riktning mot landets luftrum.

Överblick

Markerad händelse

Zelenskyj: Sex döda efter attack mot Kryvyi Ri

Under eftermiddagen träffades ett bostadsområde i miljonstaden Kryvyi Ri av en rysk robotattack. Sex personer har dött och elva är skadade, skriver president Zelenskyj.

Bortförda ukrainska barn på rysk adoptionssajt

Fyra ukrainska barn som deporterades till Ryssland i början av kriget har annonserats ut för adoption på en regeringsanknuten rysk adoptionssajt. Det visar en utredning som Financial Times har gjort.

De fyra barnen, i åldrarna åtta till 15 år, ska ha förts bort från statliga vårdhem. De hittades senare på den ryska regeringens adoptionswebbplats.

Ett av barnen hade ett nytt ryskt namn och en annan ålder än på det ukrainska dokumentet. Inga uppgifter antydde att barnen kom från Ukraina.

Det statliga ukrainska skyddet för barns rättigheter (CPRC) bekräftar barnens verkliga identiteter för Financial Times.

Uppgifter: Ryska radarsystem på Krim förstörda

Ukrainska styrkor ska ha beskjutit och träffat tre ryska luftförsvarssystem på ryskockuperade Krim natten till onsdag, uppger Ukrainas generalstab till Reuters.

Bland annat ska man ha träffat två ryska S-400 luftvärnsmissilsystem vars radarsystem ska ha förstörts.

Det tillbakavisas dock av den ryske guvernören i Sevastopol som menar att attackerna avvärjdes.

I måndags ska Ukraina ha slagit till och förstört radarn på tre andra ryska luftförsvarssystem på Krim.

Markerad händelse

Ungern kommer inte hjälpa Nato stötta Ukraina

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ungerns premiärminister Viktor Orbán möttes under onsdagen.

- Orbán har klargjort att Ungern inte kommer att vara en del av Natos stöd till Ukraina. Jag accepterar detta, säger Stoltenberg på en presskonferens.

Varken ungersk personal eller ungerska pengar kommer därför vara del av stödaktionerna.

- Samtidigt har premiärministern försäkrat att Ungern inte kommer att opponera sig mot stödet, vilket gör det möjligt för andra allierade gå framåt, säger Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har tidigare sagt att Ukraina behöver mer stöd och att det behöver säkras över lång tid.

Ryssland fortsätter med kärnvapenövning

Rysslands försvarsdepartement uppger på Telegram att de har inlett den andra delen av kärnvapenövningar tillsammans med Belarus, rapporterar Reuters.

De första övningarna genomfördes i maj, syftet är att testa beredskapen för icke-strategiska kärnvapenstyrkor för att utföra stridsuppdrag.

Rysslands säkerhetsråd säger i ett uttalande att övningarna bland annat är ett svar på västs stöd till Ukraina, skriver AP.

Markerad händelse

Uppgift: USA utökar sanktioner kring halvledarchip

USA väntas tillkännage bredare sanktioner mot försäljning av halvledarchips och andra varor till Ryssland, med målet att rikta in sig på tredjepartssäljare i Kina, rapporterar källor med insyn i planerna enligt Reuters.

Biden-administrationen kommer dessutom att meddela att man ska utöka befintliga exportbegränsningar till att omfatta varor från USA, inte bara de som tillverkas i USA, säger källorna.

Markerad händelse

Ryskt flyganfall mot Kiev avvärjt

Ryssland inledde en luftattack med robotar och attackdrönare mot Kiev tidigt på onsdagen. Det ukrainska försvaret lyckades skjuta ner och avvärja samtliga projektiler, säger huvudstadens militärledning.

Vittnen från Reuters har rapporterat att flera explosioner hördes i och runt Kiev under natten. Hittills har inga skador rapporterats.

Flyglarm har hörts i flera delar av landet under natten. Chefen för Ukrainas flygvapen skriver på Telegram att Ryssland anföll sex regioner med robotar och drönare och att nästan samtliga attacker kunde avvärjas.

Markerad händelse

Källor: USA skickar nytt Patriot-system

USA:s president Joe Biden har godkänt att ytterligare ett av robotsystemet Patriot skickas till Ukraina, rapporterar amerikanska myndighetskällor enligt The New York Times.

Vad som blir det andra Patriotsystemet som USA förser Ukraina med, ska enligt uppgifterna importeras från Polen. Det har tidigare använts för att skydda amerikanska soldater som varit stationerade i landet, men som nu ska flyga tillbaka till USA.

Systemet kan distribueras till Ukrainas frontlinjer inom de närmaste dagarna, säger källorna.

Ryssland: En död efter ukrainsk attack i Belgorod

En civil man dog och tre personer skadades under ett ukrainskt anfall mot staden Shebekino i Rysslands Belgorod-region natten mot onsdag. Det säger regionens guvernör Vyacheslav Gladkov på Telegram.

Även sex villor och elva lägenhetshus skadades under attacken som ska ha utförts med raketartilleri, enligt Gladkov.

Oberoende källor har inte verifierat uppgifterna och Ukraina har inte kommenterat i nuläget.

Japan överväger nya sanktioner mot ryssvänliga

Japan överväger nya sanktioner mot grupper, inklusive kinesiska företag, som har gett stöd åt Rysslands invasion av Ukraina genom att leverera material som kan användas av Moskvas militär. Det rapporterar det nationella TV-bolaget NHK, enligt Reuters.

Det är möjligt att Japans premiärminister Fumio Kishida presenterar en plan att lägga till ryssvänliga grupper till sin exportförbudslista, vid det kommande G7-mötet i Italien, uppger NHK.