Djurens rätt avråder från aktiviteter där djuren används för underhållning. ARKIVBILD. Foto: TT

Djur drogas för turisternas bilder

Uppdaterad
Publicerad

Tigrar drogas och elefanter misshandlas – sedan fotas de ihop med semesterfirare. Djurens rätt uppmanar svenskarna att bli djurvänliga turister. – Ofta förekommer övergrepp för att djuren ska bete sig som man vill, säger Cecilia Mille på organisationen.

Apor får tänderna utdragna för att inte bitas och ormars munnar sys ihop. Det är exempel på hur djur behandlas för turisternas skull, enligt organisationen Djurens rätt.

Djur som används inom turism lever ofta i en stressig onaturlig miljö. De får jobba många timmar, ibland utan mat eller vatten. Därför ska man till exempel inte rida på elefanter på semestern, uppmanar Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor hos organisationen.

– Elefanter hålls ofta på ett sådant sätt som skadar deras välmående. Ofta är de kedjade på nätterna och för att tämja dem används inte sällan våldsamma metoder när de är små, säger hon.

En djurvänlig turist bör ta avstånd från aktiviteter där djuren står för underhållningen, som att låta sig fotograferas ihop med en apa eller köpa souvenirer gjorda av päls. Det finns dock undantag där djuren inte far illa, som på vissa safarier, men det kan vara svårt att på egen hand ta reda på omständigheterna, påpekar Mille.

– Om man vill vara säker på att göra rätt ska man avstå från aktiviteter där djur används.

Djurvänlig turism

Djurens rätt uppmanar turister som vill resa djurvänligt att:

  • Ta avstånd från aktiviteter där djur används som underhållning.
  • Inte ta bilder på dig själv ihop med vilda djur.
  • Inte köpa inte souvenirer gjorda av djurdelar som päls, tänder, läder, ben, skal eller fjädrar.
  • Vara ett gott föredöme för andra turister, uppmana och informera andra turister om djurens situation.

Källa: Djurens Rätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.