Världsberömde och prisade fotografen Paul Hansen har flera gånger varit i Irak och andra krigsdrabbade områden. Foto: SVT

DN:s fotograf skottskadad i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters team blev i dag beskjutna utanför Mosul i Irak. Fotograf Paul Hansen sköts först i huvudet, och räddades av skyddshjälmen, och träffades sedan i ryggraden och fick föras till sjukhus. – Jag mår ganska bra, skriver han till SVT Nyheter.

Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson och fotograf Paul Hansen befinner sig i Irak för att bevaka de irakiska och kurdiska styrkornas offensiv för att ta tillbaka staden Mosul från terrorgruppen IS.

Teamet ska, tillsammans med andra journalister, ha följt med en grupp peshmergasoldater när skottlossning utbrutit. Enligt DN ska det handla om en krypskytt. Första skottet träffade Paul Hansen hjälm och han föll på marken. Krypskytten började då skjuta mot honom och träffade honom i ryggen. Peshmergasoldaterna började besvara elden och Hansen kunde röra sig tillbaka till sin kollega. Efter det begav det sig till staden Erbil där.

Slaget om Mosul 2016-2017

– De mår efter omständigheterna väl, säger tidningens chefredaktör Peter Wolodarski.

Till SVT Nyheter sms:ar Paul Hansen själv att han mår efter omständigheterna bra.

”Jag mår ganska bra, lite ont i ryggen. Men mest glad över att vår skyddstänkande och vår skyddsutrustning fungerade så bra.

Hjälmen tog första skottet och västen saktade ner det andra...” skriver stjärnfotografen.

Opererats

Paul Hansen har under dagen opererats eftersom han har en kula som sitter kvar ytligt i ryggen. SVT:s korrespondent Stefan Åsberg, som bevakar slaget om Mosul tillsammans med Niclas Berglund, träffade Hansen på söndagskvällen.

– Han mådde bra, men han sa att det kändes konstigt. Han var en lindrigt skadad journalist i ett område där det dör folk varje dag.

Även DN:s utrikeschef Pia Skagermark säger till SVT Nyheter att hon talat flera gånger med både Erik Ohlsson och Paul Hansen.

– Det är naturligtvis en omskakande händelse, men Paul var samlad och de kunde själva ta sig till sjukhus.

Enligt de uppgifter DN har fått var det bara Hansen som träffades av skott. Efter operationen kommer teamet att skickas tillbaka till Sverige, exakt när beror på den medicinska bedömningen säger utrikeschef Pia Skagermark.

– Deras uppdrag där just nu är avslutat, de kommer hem.

Till Stefan Åsberg sa Paul Hansen:

– Jag tycker inte att vi tog några onödiga risker. Det här kommer inte att förändra mitt sätt att arbeta. Vi hade gjort en bra säkerhetsbedömning av situationen.

SVT:s team inte bland journalisterna som besköts

SVT Nyheters team befinner sig också utanför Mosul och har varit inbäddade med den irakiska armén den senaste veckan. Men de var inte tillsammans med den grupp av journalister som blev utsatta för beskjutning.

– Klart att jag blir ledsen och orolig för Pauls skull, precis som Niclas som känner honom bättre, säger Åsberg.

”Väldigt mycket säkerhetsåtgärder”

Att arbeta i närheten av Mosul är naturligtvis farligt, säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist, precis som det alltid är i krigsområden.

– Men vi har också väldigt mycket säkerhetsåtgärder kring våra team, det har även andra journalister – DN:s också. Vi är väldigt noggranna att inte skicka reportrar och fotografer till områden om de inte är erfarna och välutbildade i säkerhetsfrågor, sjukvård och hur man hanterar olika farliga situationer.

Kan man skydda sig i alla situationer i de här områdena?

– Det är självklart inte riskfritt att bevaka ett krig, men det är också väldigt viktigt för oss att vara där och skildra det som händer. Men vi gör allt för att minimera de risker som finns – genom att ha bra säkerhetsutbildningar och skyddsanordningar kring deras resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet