Foto: TT

Explosion utanför turkiskt universitet – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

En buss har exploderat vid ett universitet i Kayseri i centrala Turkiet. Enligt turkisk militär bekräftar att 13 soldater har dödats och 55 skadats i sprängattentatet.

Attentatet skedde strax förek klockan nio på lördagmorgonen och riktade sig mot en buss som transporterade lediga soldater på permission. En kraftig explosion totalförstörde bussen, dödade 13 soldater och skadade ytterligare 55.

12 av de skadade får intensivvård, för sex av dessa är tillståndet kritiskt. Även civila kan ha skadats i attentatet, som inträffade på gatan utan för Ercyes-universitetet i Kayseri-provinsen i centrala Turkiet. 

Bil med sprängmedel

Enligt nyhetsbyrån Doagan berättar vittnen att explosionen inträffade när bussen passerade en bil som tros ha varit fylld med sprängmedel. Polis och ambulanser var snabbt på plats samtidigt som regeringen beordrade medier att vara återhållsamma i rapporteringen för att undvika panik.

– Vi är fast bestämda att slå tillbaka mot terrorismen, sade inrikesminister Suleyman Soylo efter dådet.

I en skriftlig kommentar säger president Erdogan att ”en separatistisk terrororganisation” ligger bakom dådet, utan att precisera misstankarna närmare.  Några timmar efter explosionen greps sju personer misstänkta för inblandning.

Misstänkt utbrytargrupp

– Det verkar vara ett terrordåd som är riktat direkt mot militären. Bilder från övervakningskameror visar att den bil som bomben gömts i hade falska registreringsskyltar, berättar turkietbaserade journalisten Thomas Thorén för SVT Nyheter.

Ingen har ännu tagit på sig dådet. Men enligt Thomas Thorén riktas  misstankarna TAK, en utbrytargrupp ur terrrorstämplade kurdiska PKK. Samma grupp har tagit på sig förra veckans sprängdåd som dödade över 40 människor utanför en fotbollstadion i Istanbul. En analys visar att samma typ av sprängämne har använts vid båda attentaten.

I turkiska TV-kanalen NTV säger landets vice premiärminster Veysi Kaynakl att målet för attentatet helt klart varit elitsoldater från flygvapnet. Inrikesministern säger att det kommer någon form av vedergällning.

Skonar inte civila

– Det här följer det mönster vi sett i Turkiet där terror riktar sig mot polis och militär men det här visar att man inte längre skonar civila. Det här var ju en buss med både soldater och civila, vilket innebär att dödsoffer kommer att skördas både bland civila och militär, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg.

Lördagens dåd är ytterligare ett i en lång rad av terrorattacker som skakat olika delar av Turkiet det senaste åren. Många har i första hand riktats mot militära mål, medan andra drabbat civila demonstranter. Även turister har drabbats.  Både kurdiska terrorister och terrorsekten IS har tagit på sig skulden för olik attentat.

Lever i fruktan

Thomas Thoren beskriver hur stora delar av befolkningen lever i allt större fruktan.

– ”Herregud, inte igen” är den spontana reaktionen bland människor. Sorgen  efter det senaste dådet hade inte ens hunnit lägga sig förrän det inträffar ett nytt. Turkiet är ett land som går på helspänn och många människor känner förtvivlan. Ibland spiller det över till ilska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.