Dödade begravdes i Kosovo

Publicerad

Åtta av de tio etniska albaner som dödades i en eldstrid med polisen i staden Kumanovo i norra Makedonien den 9 maj har begravts på Martyrkyrkogården i Pristina i Kosovo.

Tusentals människor följde tisdagens begravningståg, många klädda i den kosovoalbanska gerillan UCK:s färger. UCK slogs 1998—99 mot serbiska styrkor vilket ledde till att Kosovo utropade självständighet.

Har krävt en oberoende utredning

Vid striden dödades åtta makedonska poliser och tio etniska albaner, varav nio ska ha varit från Kosovo. Regeringen i Makedonien har kallat de motståndarna för terrorister, och sagt att flera var erfarna veteraner från strider på Balkan och i Mellanöstern.

Regeringen i Kosovo har krävt en oberoende utredning om striden, vars omständigheter är oklara. Begravningsceremonierna arrangerades av anhöriga och av Kosovos organisation för krigsveteraner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.