Foto: TT

Dödade terroristen uppges ha bott i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dödades i tisdags i samband med ett tillslag mot misstänkta terrorister i Bryssel ska ha bott i Sverige, uppger brittiska Sky News.

Sky News rapporterar att de har kommit åt informationen genom de dokument som tidigare läckts från terrorgruppen Islamiska staten.

I mannens personliga fil kan man läsa att mannen har bott i Sverige och att han var gift.

Terrordåden i Paris

Ville bli självmordsbombare

Mannens kunskap om religiös lag ska ha varit elementär och han uppges ha anmält sig frivilligt till att bli självmordsbombare.

Mannen ska ha rest till Syrien genom bland annat Spanien, Tyskland och Frankrike och korsat den syriska gränsen i Turkiet i april 2014. Det är okänt när han återvände till Europa, men enligt Sky News var han tidigare känd hos den belgiska polisen.

Var algerisk medborgare

Vid en presskonferens i går meddelade åklagare att mannen var en 35-årig algerisk medborgare och att han vistades illegalt i Belgien. När han hittades död hade han en automatkarbin i famnen och en IS-flagga låg bredvid kroppen.

Under tillslaget i tisdags skadades fyra poliser. Två personer har gripits efter polisinsatsen men de har inte knutits till skottlossningen, enligt åklagare.

Säpo vill inte kommentera

Marc Vadasz, vid Säpos pressjour, säger till SVT Nyheter att Säpo inte vill kommentera uppgifterna om att den dödade mannen ska ha bott i Sverige. 

– Vi har överlämnat till till vår belgiska motsvarighet att hantera vilka uppgifter som ska lämnas ut.

Den belgiske åklagaren som har hand om fallet vill inte bekräfta uppgiften.

– Jag kan inte bekräfta uppgiften med anledning av en pågående utredning, säger Eric Van Der Sypt, federal åklagare i Belgien, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet