12 döda i hotelldrama i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Ett gisslandrama på hotellet Byblos nära Mopti i Mali krävde tolv liv. Minst fem kidnappade utlänningar med kopplingar till FN:s fredsbevarande styrka, Minusma, uppges ha befriats.

Gärningsmännen, som misstänks vara extrema islamister, höll området i skräck i ett dygn från fredagsmorgonen. Hotel Byblos vid Moptis internationella flygplats används flitigt av FN:s fredsstyrka, och syftet med attacken tros ha varit att kidnappa utlänningar.

Efter mycket skottlossning och blodsutgjutelse förklarade en militärkälla på lördagsmorgonen för nyhetsbyrån AFP att händelsen ”är över, hotellet är evakuerat”.

Tre ur gisslan döda

Tidigare uppgavs att ett ”antal” personer ur gisslan hade befriats. Minst fem av dessa ska enligt militärkällor vara utlänningar. Var de är hemmahörande är oklart, men det fanns tidiga uppgifter om minst en ukrainare, ett okänt antal ryssar och eventuellt några sydafrikaner.

– Antalet döda är uppe i tolv, sade regeringens talesman Choguel Kokala Maiga enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Fem soldater, fyra terrorister och tre ur gisslan.

Mopti ligger strategiskt i centrala Mali, cirka 50 mil fågelvägen nordost om huvudstaden Bamako. 30 mil norrut från Mopti ligger Timbuktu, där svenska soldater som ingår i Minusma är stationerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.