Dödlig orkan närmar sig fastlandet

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Soudelor har krävt minst fyra liv i Taiwan och närmar sig nu Fujian i Kina. Vindkraftverk knäcks i de våldsamma vindarna, och många flyg och höghastighetståg har ställts in.

En åttaårig flicka och hennes mamma sveptes ut till havs när orkanen drog in över Taiwan i fredags. Senare meddelade myndigheterna att en brandman och en man som fått en skylt över sig i ovädret hade omkommit.

65 meter höga vindmöllor i Taichung bröts av de starka vindarna, rapporterar Apple Daily. Mest regn har orten Tatung i länet Yilan fått – över en meter, motsvarande drygt en svensk årsnederbörd, sedan i torsdags.

– Jag har aldrig sett en så kraftig orkan under mina 30 år i livet, säger en kvinna i östra Taitung till Formosa TV.

Soudelor väntas slå till mot det asiatiska fastlandet, i provinsen Fujian i Kina, natten till söndagen. Där har över 150.000 invånare evakuerats och drygt 30.000 fiskebåtar har beordrats hålla sig i hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.