”Peter”, 11, jobbar i en undervattensgruva i filippinska Santa Milagrosa. Foto: Mark Z Saludes/Human Rights Watch

Dödligt barnarbete i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals barn svävar i livsfara när de dyker eller gräver efter guld i illegala gruvhål i Filippinerna. Det avslöjar människorättsorganisationen Human Rights Watch i en rapport.

Barnen arbetar i uppemot 25-meter djupa gruvhål med att gräva fram guld eller också dyker de i floder eller längs den filippinska kusten efter guld. Gruvhålen är instabila och saknar i många fall syrepumpar. I september förra året omkom en 17-årig pojke när han kvävdes till döds i ett gruvhål som saknade syrepump.

Enligt Human Rights Watch arbetar tusentals barn med att gräva fram guldet och enligt rapporten är vissa barnen så unga som nio år och det hela finansieras av lokala affärsmän. Barnen utsätts också för den giftiga tungmetallen kvicksilver när de utvinner guldet.

Den filippinska regeringen kritiserar av Human Rights Watch för att inte göra tillräckligt för att skydda barnen och regeringen borde sätta stopp för barnarbetet i gruvorna, vilket man offentligt har sagt sig vilja göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.