Grafik: En lastbil har kört in i en folkmassa vid strandpromenaden i Nice under torsdagskvällen. Foto: SVT

Detta hände i Nice: 86 dog i terrorattacken

Uppdaterad
Publicerad

86 personer dog och över 450 skadades efter att en lastbil körde in i en folkmassa vid strandpromenaden i Nice under det franska nationaldagsfirandet den 14 juli 2016.

  • Vid 22.30-tiden svensk tid kom de första uppgifterna om att flera personer hade skadats under nationaldagsfirandet längs Promenade des Anglais i Nice då en lastbil ska ha kört in i en folkmassa. Ganska omgående kom uppgifter att det skulle röra sig om en attack och inte en olycka.
  • Vittnen har sett lastbilen zick-zacka i cirka 2 kilometer längs stråket i uppskattningsvis 40-50 kilometer i timmen. Föraren ska ha kört på flera människor under vansinnesfärden, sedan klivit ut och skjutit omkring sig.

31-åring låg bakom

  • Gärningsmannen identifierades som Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Han sköts till döds av polis i samband med attacken. Bouhlel var en 31-åring bosatt i Nice med uppehållstillstånd i landet. Bouhlels id-kort uppges ha hittats i lastbilen.
  • Han var tidigare känd av den franska polisen för brott kopplat till vapen, våld, hot och stöld men inte för terrorism.
  • Terrorgruppen IS har tagit på sig attacken, och under månaderna som följde grep franska anti-terrorstyrkor totalt ett tjugotal personer misstänkta för inblandning i dådet.
Attack i Nice 2016

Inga svenskar

  • Flera svenskar befann sig i Nice och blev vittnen till attacken. Ingen ska dock ha blivit dödad eller skadad.
  • Totalt dog 87 personer, inklusive gärningsmannen, i attacken. 458 personer skadades, varav flera allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet