Meriam Yehya Ibrahim dömdes till 100 piskrapp för hennes giftermål med en kristen man. Foto: EBU

Sudan: Dödsdömd kvinna ska benådas

Uppdaterad
Publicerad

Den sudanska kvinna som dömts till döden för att ha övergett islam, ska frias. Det meddelar en tjänsteman vid utrikesdepartementet i Sudan.

Meriam Yehya Ibrahim, som fött en dotter i häktet, kommer att vara fri inom några dagar, meddelar tjänstemannen enligt BBC. Domen förkunnades efter att hon vägrat avsäga sig sin tro. Kvinnan dömdes även till 100 piskrapp för äktenskapsbrott eftersom hennes giftermål med en kristen man inte är giltigt under islamisk lag.

Amnesty International reagerade mot domen och kallade den ”skrämmande och motbjudande”.

Enligt organisationen har hon uppfostrats som ortodox kristen av sin mor eftersom hennes muslimske pappa var frånvarande under hennes barndom. I Sudan, liksom i många andra muslimska länder, får muslimska kvinnor inte gifta sig med en man av en annan tro. Enligt sudansk lag måste barn ha samma tro som sin far.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.