Dödsfall och tiotusentals strömavbrott i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar har lamslagit norra England i spåren av stormen Desmond. Hittills har tre personer dött och över 42.000 hushåll är strömlösa.

Under lördagen drog stormen Desmond in över Storbritannien och lämnade förödelse efter sig. Nordvästra England drabbades hårdast. I flera städer och byar nådde vattnet upp till höften på invånarna.

Just nu är över 42.000 hushåll strömlösa. Översvämningarna har också skördat dödsoffer. Hittills har tre personer omkommit. Ett av offren var en äldre man som hittades drunknad i floden Kent i Cumbria i England. I London dog en 90-årig man efter att en vindpust knuffat honom framför en buss, skriver The Telegraph.

341 millimeter på ett dygn

I Cumbria och områden nära skotska gränsen har vattnet stigit så högt att det når upp till första våningen på bostadshus. I detta område slogs ett nytt rekord i och med att 341, 4 millimeter regn föll inom 24 timmar. Räddningstjänsten har beskrivit förhållandena som de värsta på över 30 år. I norra England är så gott som all tågtrafik avstängd.

På söndagsmorgonen mobiliserades armén och premiärminister David Cameron höll ett krismöte. Regeringen har utfärdat flera varningar om livsfarliga översvämningar.

Klimatförändringar ligger bakom

Brittiska väderinstitutet The Met Office säger att ”allting tyder på” klimatförändringar ligger bakom översvämningarna och beskriver förhållandena som extraordinära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.