Flera omkom i olyckan. Foto: TT

Dödsoffer efter järnvägsolycka i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Ett militärfordon krockade med en rälsbuss vid niotiden lokal tid i Finland, åttatiden svensk tid. Fyra personer har omkommit, enligt finska försvarsmakten. Chauffören misstänks nu för brott.

Fyra människor ska ha omkommit i olyckan, enligt Försvarsmakten. Tre av de avlidna är värnpliktiga som var på väg från en övning. Det var sammanlagt åtta personer som färdades i ett terrängfordon när de krockade med en rälsbuss vid en oövervakad plankorsning.

– Vi var på plats tio minuter efter att larmet kom, säger brandmästare Ari Kujala.

Den värnpliktige chauffören misstänks nu för brott, i enlighet med förundersökningspraxis säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm till svenska Yle.

Han säger att de mest sannolika brottsrubrikerna är äventyrande av trafiksäkerheten eller vållande till annans död.

Flera skadade

11 människor har skadats. Fyra personer med de allvarligaste skadorna har förts till Tölö sjukhus i Helsingfors, skriver finska Yle. Deras tillstånd ska vara stabilt. Sju personer har förts till Raseborg sjukhus som höjde sin beredskap i samband med olyckan. 

Enligt svenska Yle så färdades de värnpliktiga i en bil av typen Sisu A2145.

Klockan 11:00 svensk tid påbörjades en presskonferens. Kriminalkommissarie Mats Sjöholm är undersökningsledare.

– Vi har spärrat av området för att genomföra en teknisk undersökning. Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om vad som har inträffat, säger han.

Utredning

Olycksutredningscentralen kommer att göra en utredning, den kommer att ta mellan sex till tolv månader.

– Vårt viktigaste arbete är att förhindra att liknande tragiska olyckor händer igen, säger Sakari Lauriala vid olycksutredningscentralen.

Det var en märkbart tagen grupp av insatsledare från räddningstjänst, representanter från försvaret och läkare som tog emot på presskonferensen. Det märktes inte minst när en Jörgen Engroos, stabchef vid Nylands brigad berättade om hur han under morgonen har underrättat anhöriga.

– Jag bor nära olycksplatsen och var snabbt på plats, säger han.

Presskonferensen avslutades med en tyst minut.

Enligt svenska Yles reporter på plats så diskuterades även de stora riskerna med obevakade plankorsningar, vilket enligt Olycksutredningscentralen är ett stort problem i Finland.

Presidentens kondoleanser

I ett pressmeddelande från regeringen framförde Finlands president Sauli Niinistö, som också är försvarsmaktens överbefälhavare, sina kondoleanser med anledning av den allvarliga olyckan.

”De unga beväringarna färdades i fosterlandets ärende. Det är en oerhörd tragedi att resan slutade i att flera dog och flera skadades allvarligt. Jag beklagar sorgen som drabbat de anhöriga till offren i lastbilen och tåget. Jag önskar de skadade krafter att hämta sig från olyckan. Mina tankar går också till Nylands brigads beväringar och personal.”

Beväringar är den finlandssvenska benämningen på värnpliktiga.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.