Retaj insjuknade snabbt i leukemi för 10 månader sedan, här behandlas hon på sjukhuset i centrala Gaza. Foto: Niclas Berglund

Dödssjuka barn i Gaza nekas vård

Uppdaterad
Publicerad

Retajs liv har större chans att räddas på ett sjukhus drygt tio mil bort. Men fyraåringens leukemi behandlas nu istället med begränsade resurser på Gazaremsan. Aldrig tidigare har det varit så svårt för de boende i det blockerade Gaza att få resa till Israel för specialistvård.

Allt fler Gazabor nekas vård i Israel. Detta trots att många av patienterna lider av livshotande sjukdomar. På sjukhuset i Gaza är det uppenbart hur akut bristen på mediciner är och på den lilla cancerkliniken för barn berättar varje rum en sorglig historia.

– Det smärtar i mig när jag ser min lilla dotter. Retaj är bara fyra år och kan inte få den medicin hon egentligen behöver. Vi kan bara be, säger flickans mamma Rahma Higi.

Lider brist på cellgifter

Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s sammanställning nekas tusentals patienter utresa eller får helt enkelt aldrig svar på sina ansökningar.

För Israel är de hårda kontrollerna ett sätt att skydda sin befolkning mot terrordåd och det är mycket svårt för vuxna under 50 år att få medgivande att passera gränsen. Svårt sjuka barn söker tillstånd för behandlingen tillsammans sina föräldrar och om inte hela familjen får ett godkännande kan ingen åka.

– Vi lider akut brist på helt avgörande cellgifter. Och samma problem har mina läkarkollegor på andra avdelningar. Jag önskar att jag kunde ge mina patienter den vård de förtjänar, säger läkaren Awad El haloul.

Tomma läkemedelsskåp

Lilla Retaj flämtar ansträngt där hon ligger i sin sjukhussäng. Hon försöker att återhämta sig efter en fyra dagar lång behandling med cellgifter. Hennes leukemi är allvarlig, men kan botas. Retaj borde dock få en helt annan typ av cellgifter, men läkemedelsskåpen på Gazaremsan gapar tomma.

Hennes leukemi har försämrats snabbt, sedan tvååringen insjuknade för tio månader sedan. Retajs föräldrar har försökt att få tillstånd att resa till det palestinska sjukhuset Bait Jalla på västbanken, men nekats.  

– Retaj lider på grund av bristen på de rätta medicinerna, som ju samtidigt finns på sjukhuset Bait Jalla på Västbanken, men vi får ju inte resa dit, säger flickans mamma.

Rekordmånga nekades

Bristen på mediciner är inget nytt problem i Gaza och drabbar alla patientgrupper. Så här har det sett ut under många år, men ifjol nekades rekordmånga att genomföra sina livsavgörande resor.

På den lilla canceravdelningen vårdas barn som borde behandlas med den yttersta specialistvården och de bästa medicinerna. Men de sexton bäddarna ger läkarna ett ständigt dåligt samvete.

– Jag har arbetat här på kliniken i 25 år, men aldrig upplevt en större brist på mediciner, hävdar läkaren Awad El haloul.

Svårt ett importera

Patienterna får sällan någon motivering till varför de inte får resa in till Israel och blockaden av Gaza gör det samtidigt svårt att importera de läkemedel som behövs i tillräcklig omfattning. Hundratals patienter här borde flyttas, säger läkarna. Retaj får nu tre dagars vila innan den andra omgången av cellgifter sätts in. Tyvärr finns det inga garantier. Behandlingen beskrivs som en chansning.

– Jag hoppas att min dotter snart blir bättre och må gud hjälpa henne att läka. Det är min enda önskan i livet, säger Rahma Higi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.