Dödstalen ökar bland vita amerikaner

Publicerad

Fler självmord, ökad användning av alkohol, droger och smärtstillande och lugnande mediciner. Det är forskarnas förklaring till att dödstalen har ökat bland medelålders, vita amerikaner. Det är siffror på tvärs med andra befolkningsgrupper där dödstalen sjunker.

Det är två ekonomiprofessorer vid Princeton-universitet i USA som har sammanställt statistik från flera länder från 1990 och framåt. Medan dödstalen räknat per 100.000 invånare sjunker i övriga länder och i övriga befolkningsgrupper i USA så skiljer en grupp ut sig. Det handlar om 45-54 år gamla vita amerikaner, lågutbildade i synnerhet.

Självmord och droger

– Vi har vant oss vid att dödligheten sjunker och att hälsan ständigt förbättras, så när dödstalen nu stiger i en stor grupp så är det tecken på allvarliga problem, säger professor Angus Deaton.

SVT träffar Angus Deaton i en exklusiv intervju inför att han i december ska ta emot 2015 års ekonomipris till Alfreds Nobels minne. Intervjun handlar delvis om den rapport Angus Deaton tillsammans med Anne Case publicerade denna vecka. Rapporten har uppmärksammats i flera medier, där ibland The New York Times.

Jämförs med aidsepidemin

De båda forskarna pekar på att de viktigaste orsakerna till ökade dödstal i gruppen medelålders, lågutbildade vita amerikaner är fler självmord och ökad användning av alkohol, droger och smärtlindrande och lugnande mediciner. Det ökade antalet dödsfall på grund av drogmissbruk, självmord och leverskador har till storleken jämförts med antalet amerikaner som dött i aids-relaterade sjukdomar.

Ekonomisk kris en orsak

Forskarna anser att ekonomiska och finansiella kriser de gångna åren i USA har inneburit ökad press för många människor.

– Ekonomin har utvecklats på ett ojämlikt sätt, de med låg utbildning har kommit ut sämre efter krisåren och där ökar självmorden, där tar fler överdoser av starka mediciner de fått på recept och fler har missbruksproblem, säger Angus Deaton till SVT och fortsätter:

– Den stora frågan nu är om uppgången i dödlighet är något tillfälligt som vi kommer att ha glömt om 10 år eller om det vi ser är början på något mycket större och värre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.