Flygbilder från Nya Zeelands flygvapen, som visar förödelsen efter cyklonen Winston. Foto: TT

Dödstalen stiger efter Fiji-storm

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationer varnar för risken för en hälsokris på önationen Fiji i spåren av orkanen Winstons – det kraftigaste oväder som uppmätts på södra halvklotet. – Ett av de omedelbara hoten är diarréutbrott, säger Alice Clements vid Unicef.

Den massiva uppröjningsprocessen efter cyklonen Winston – den kraftigaste orkan som uppmätts på södra halvklotet – sker under svåra förutsättningarna.

Situationen för befolkningen är svår.

– Människor har förlorat sina bostäder, vårdcentraler, skolor – allt du behöver för att överleva är borta. De här samhällena behöver omfattande stöd, säger Alice Clements, vid Unicef, på telefon från huvudstaden Suva till TT.

Kritisk situation

Unicef oroas speciellt för yngre barn, gravida och äldre, grupper som blir extra sårbara efter en naturkatastrof. Clements beskriver situationen för dem som kritisk.

– Du kan tänka dig ett barn som bor i slummen, nära en flod som översvämmats, har förlorat sin bostad – som antagligen inte var mer än ett skjul, deras inkomst, i form av frukt och grönsaker som säljs på marknaden, och också deras primära födokälla.

Clements betonar behovet av att snabbt få barnen tillbaka i skolan.

– Det hjälper att hålla dem säkra så att föräldrarna kan koncentrera sig på uppröjningsarbetet. Det hjälper barnen att leka, umgås med vänner och att bearbeta vad de gjort. Dessutom hjälper skolan barnen att fortsätta med deras utbildning.

20 döda

Hittills har rapporter om uppemot 20 döda kommit in. Men siffran väntas stiga. Räddningsarbetare kämpar fortfarande med att nå fram till Fijis mest otillgängliga delar, framförallt öarna i norra landet.

– Det finns oro för hur hårt drabbade de är, många är väldigt små och cyklonen var extremt kraftig. En av utmaning är att mycket av kommunikationer och infrastruktur är allvarligt skadad, säger Jennifer Worthington vid hjälporganisationen Oxfam till TT.

Bara timmar från huvudstaden Suva på huvudön finns områden som ännu ej kan nås, varken med bil eller telefon, trots att Fijis myndigheter enligt Clements arbetar snabbt och att det internationella samfundet står berett.

Diarré livsfarligt

Hjälporganisationer oroas över bristen på rent vatten – något som kan leda till sjukdomsutbrott.

– Ett av de omedelbara hoten är diarré, när drickvattnet förorenats. Diarré som är obehandlat kan vara dödligt, speciellt för barn. Enda sättet att förhindra att det uppkommer är att se till att folk har rent vatten, säger Clements.

Nya Zeeland har skickat ett Orion-plan för att få en överblick över katastrofområdet, men markpersonal kämpar fortfarande med att nå de befarat värst drabbade områdena.

– Det handlar om att få dit livräddande insatser; vatten, mat, skydd och medicinsk hjälp till de drabbade områdena, säger Clements.

Svårtillgängligt

Rent vatten är också topprioriterat i hjälparbetet, tillsammans med medicinsk nödhjälp, skydd och mat. Men Fiji är en avlägsen önation i Stilla havet, med många mindre, svårtillgängliga öar.

– Logistiken är extremt komplex, och också väldigt dyr. Det handlar om att transportera stora mängder nödmaterial till drabbade områden som exempelvis bara går att nås via båt eller mindre flygplan, säger hon.

Jennifer Worthington säger att det tar lång tid för informationen att nå ut.

– Människorna hade gjort sitt bästa för att förbereda sig och ta skydd. Men cyklonen var så kraftig att skadornas omfattning kommer att bli mer tydlig de närmaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.