Argentinas diktator under juntaåren, general Jorge Rafael Videla, avled i fängelset 2013. Han avtjänade ett livstidsstraff för brott mot mänskligheten. Foto: TT

Dom om juntans brott i Argentina

Publicerad

I dag faller domen mot 17 före detta argentinska officerare och en uruguayansk överste som anklagas för delaktighet i mord och förföljelser av vänsteraktivister under militärdiktaturen i Argentina 1976-1983.

Rättegången har pågått i tre år och är den första som utreder brott som begicks inom den så kallade Condoroperationen, som var ett samarbete mellan flera länder i regionen för att krossa oppositionella grupper. Minst 89 människor mördades enbart i Argentina i samband med operation Condor.

En av dem som dödades under juntaåren var svenska Dagmar Hagelin, som greps i januari 1977 när hon skulle hälsa på en väninna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.