Trumps order om inreseförbud har möts av motstånd. Foto: TT

Domare kräver ny begäran om resestoppet

Uppdaterad
Publicerad

Domaren James Robart har avvisat delstaten Washingtons begäran om att omedelbart upphäva president Donald Trumps nya omformulerade inreseförbud.

Det beslut som ogiltigförklarade Trumps förra inresedekret i hela USA går inte att utan vidare applicera på presidentens nya order, meddelar Robart. De delstater som opponerar sig måste därmed lämna in en fullskalig ny inlaga innan något definitivt beslut kan fattas om den senaste Trump-ordern är lagvidrig eller inte.

Grafik: De drabbas av inreseförbudet

Trumps inreseförbud

”Domstolen nekar till att lösa den uppenbara meningsskiljaktigheten (...) tills en utökad begäran mot den nya presidentordern nått domstolen”, skriver Robart.

Ordern börjar gälla på torsdag

När det kan ske är oklart, men upprörda delstater lär få bråttom – ordern börjar gälla på torsdag, den 16 mars.

Den ursprungliga presidentordern kom i januari och omfattade alla resenärer från sju i huvudsak muslimska länder. Trump förklarade att det handlade om att förebygga terrorism, varpå kritiker svarade att medborgare från de utpekade länderna inte förövat ett enda dödligt terrordåd i USA.

Läs mer: Fler stämningar mot Trumps nya inreseorder

Den nya ordern gäller sex länder – Irak har strukits – och har också mildrats så att de som redan har visa och andra nödvändiga tillstånd ska få resa till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet