San Fransiscos stadsadvokat: ”Därför stoppade vi Trumps order” Foto: TT

Domare stoppar Trumps order mot fristäder

Uppdaterad
Publicerad

President Trumps planer på att dra in federala pengar till amerikanska fristäder för papperslösa invandrare stoppas nu av en federal domare. Donald Trump är beredd att driva frågan hela vägen genom domstolsväsendet.

Det var en federaldomare i San Francisco som stoppade President Trumps exekutiva order om att försöka strypa flödet av en del statliga pengar till städer som förklarat sig som fristäder för invandrare. Domare Judge William Orrick III fastslog under tisdagen att Trumps order inte överensstämmer med den amerikanska konstitutionen.

– Det är detta vi har domstolar till, för att kunna stoppa en president eller en justitieminister som antingen är okunniga om konstitutionen, eller väljer att strunta i den, sa San Fransiscos stadsadvokat Dennis Herrera på en presskonferens.

Hjälper inte regeringen

Under sin valkampanj gick Donald Trump ut hårt mot de miljontals papperslösa immigranter som bor i USA. En del i arbetet med att utvisa så många som möjligt var att försöka klämma åt den långa rad av städer i landet som förklarat sig som fristäder för invandrare. Att vara en fristad innebär bland annat att stadens myndigheter inte aktivt hjälper federala myndigheter med att hitta och utvisa papperslösa.

Slitningar mellan myndigheter

På listan över uttalade ”fristäder” finns jättestäder som Los Angeles, Chicago, New York och huvudstaden Washington, och samarbetet mellan den federala regeringen och de här städerna har inte fungerat helt friktionsfritt. Framför allt har de federala migrationsmyndigheterna beklagat sig över att man inte kunnat göra gripanden av invandrare i fristädernas fängelser.

Exekutiv order

I januari utfärdade Trump en exekutiv order som syftade till att en del av de statliga medlen till dessa fristäder skulle strypas. Presidenten kan inte stoppa alla federala pengar, eftersom det mesta fördelas via kongressen, men hans åtgärd kunde sätta viss press på städernas lokala myndigheter.

Stoppas av domare

Men precis som i fallet med Trumps uppmärksammade order om ett inreseförbud för personer från vissa, i huvudsak muslimska, länder, var det en federal domare som nu satte stopp. Domare Judge William Orrick III tog sitt beslut efter att staden San Franscisco och kommunen Santa Clara County stämt regeringen i februari. De hävdade att det stred mot den amerikanska konstitutionen.

Domarens motiveringen idag är att federala pengar som inte har något med upprätthållandet av invandringslagarna att göra inte kan hotas att dras in bara för att en lokal myndighet valt en strategi som presidenten ogillar.

Vita huset har sagt att man förväntar sig att Justitiedepartementet kommer att överklaga beslutet.

President Trump har i en serie twittermeddelanden gått hårt åt domslutet. Han kallar beslutet löjligt och avslutar med ”vi ses i högsta domstolen”.

Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.