Foto: Scanpix

Domen mot Breivik – frågor och svar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett år efter dåden i Oslo och på Utöya har domens dag kommit för Breivik. SVT listar det du behöver veta inför beslutet.

När kommer domen?

Domen meddelas i dag. Rätten samlas klockan tio och slutsatsen kommer att läsas upp först.

Rättegången mot Breivik

Vad händer om domarna inte är eniga?

Tre nämndemän och två domare avgör domen mot Breivik. De fem har en röst per person, i praktiken skulle alltså de tre nämndemännen kunna rösta ned de två domarna.

I målet mot Breivik finns egentligen endast en fråga som domarna kan vara oeniga kring, tillräknelig eller inte tillräknelig. Det vill säga om Breivik var psykotisk när han utförde dåden den 22 juli förra året.

Vad kan utfallet bli?

Om rätten kommer fram till att Breivik var så psykiskt sjuk när han begick dåden att han inte bör bedömas som straffrättsligt tillräknelig så kan han inte dömas till fängelse. Då kommer han att dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård. En dom till rättspsykiatrisk tvångsvård måste omprövas vart tredje år.

Kommer rätten fram till att Breivik var straffrättsligt tillräknelig så kan han dömas till fängelse. Det strängaste straffet i Norge är 21 års fängelse. Han kan då bli fri efter 12 år om han uppför sig väl och kriminalvården anser att det inte finns risk för återfall. Han kan också dömas till 21 års förvaring, ett straff som används om återfallsrisken anses stor. Om återfallsrisken anses vara stor så kan domen om förvaring förlängas med fem år i taget. Förvaring är det enda straff i norsk lagstiftning som i praktiken bokstavligen kan innebära livstid.

Men även om Breivik anses ha varit otillräknelig vid dåden och döms till rättspsykiatrisk vård så kan straffet till slut bli fängelse. Orsaken är en bestämmelse som trädde i kraft för tio år sedan som säger att en tvångsvårdsdömd person kan föras över till ”anstalt inom kriminalvården”. Fängelse med andra ord. Breivik kommer då att observeras av psykiatriker under tre veckor för att få sitt nuvarande tillstånd bedömt. Om han inte är psykotisk går det att aktualisera paragrafen – som hittills bara använts en gång. Centralt placerade källor inom kriminalvården och hälsoväsendet uppger för tidningen VG att det är högaktuellt att utnyttja paragrafen mot Breivik.

Vad säger psykiatrikerna om Breiviks hälsa?

Det finns två motstridiga rättspsykiatriska rapporter om Breivik hälsotillstånd. Enligt den första lider Breivik av paranoid schizofreni och är fortsatt psykotisk. Det gör honom straffrättsligt otillräknelig.

Den andra rapporten kom fram till att Breivik har en antisocial och narcissistisk personlighetsstörning, men att han inte är psykotisk. I så fall ska han betraktas som straffrättsligt tillräknelig.

Åklagarna har pläderat för att Breivik i första hand ska anses som otillräknelig och därmed dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård.

Kan domen överklagas?

Ja, i så fall kommer Norges motsvarighet till svenska hovrätten ta upp fallet. Troligtvis kommer detta ske i januari 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet