Domstol: Beslut att lämna ICC olagligt

Publicerad

En domstol i Sydafrika har beordrat regeringen att återkalla beslutet att lämna den internationella brottmålsdomstolen (ICC). Enligt domstolen strider beslutet mot Sydafrikas grundlag, eftersom parlamentet aldrig fick säga sitt i frågan.

Sydafrikas regering beslutade i oktober att landet ska lämna ICC, med hänvisning till att ett medlemskap strider mot landets lagar om diplomatisk immunitet. ICC har kritiserat Sydafrika för att inte ha utfärdat en arresteringsorder mot Sudans president Omar al-Bashir – sedan 2009 efterlyst för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med konflikten i Darfur – då han besökte landet 2015.

Flera afrikanska länder har varit kritiska till att ICC, som de uppfattat det, riktat in sig på att åtala ledare i just Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.