Donald Trump framme i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Ett dygn innan han svär eden och blir USA:s 45:e president anlände Donald Trump med flyg till den amerikanska huvudstaden Washington DC. Han var tydlig med att han nu vill föra in USA i en ny politisk era.

”Resan är inledd och jag kommer att arbeta för och kämpa väldigt hårt för att det ska bli en fantastisk resa för det amerikanska folket” twittrade Trump innan han lämnade Trump Tower på Manhattan i New York.

Donald Trump kom tillsammans med hustrun Melania Trump och övriga familjen till militärflygplatsen Andrews Air Force Base utanför huvudstaden. Familjen reste i ett officiellt regeringsplan, och dagen kommer bland annat att ägnas åt att besöka olika tillställningar som hålls inför fredagens installation.

USA-val 2016

”Har högsta IQ”

Den första punkten på torsdagens dagordning var lunch på det egna hotellet där Trump bland annat berömde sitt eget kabinett för att ha ”högsta IQ”.  Han passade också på att göra reklam för sitt eget hotell – enligt Trump en ”byggnad som måste vara byggd av ett geni”.

Efter lunchen inbjöds den blivande frun i Vita huset Melanie Trump att tala, rapporterar AP.

– I morgon börjar vi jobba, sade hon, och tillade att det finns ”mycket att göra”.

Två-timmarskonsert

Under eftermiddagen väntar kransnedläggning på kyrkogården Arlington National Cemetery, följd av en välkomstkonsert med avslutande fyrverkerier på trappan till Lincolnmonumentet.

Konserten varar i två timmar och artister som countrystjärnan Toby Keith, skådespelaren Jon Voight och soulsångaren Sam Moore kommer delta. Många artister har tackat nej till att delta i konserten, eller som Jennifer Holliday backat ur efter att ha mött kritik från dem som ogillar den nya presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet