Angela Gui under henns vittnesmäl och utfrågning i den amerikanska kongressen. Foto: Lisa Carlsson/SVT

Angela Gui om sin fängslade pappa i Kina

Uppdaterad
Publicerad

I åtta månader har bokhandlaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina, och hans dotter Angela vet fortfarande inte var han finns, hur han behandlas eller vad han anklagas för. – Och ändå är pappa svensk. Han, liksom jag, har bara sitt svenska medborgarskap.

Angela Gui har nu berättat om sin fars öde inför den amerikanska kongresskommissionen som övervakar mänskliga rättigheter i Kina. Hon reste till Washington från studieorten i England speciellt för den här utfrågningen. Hennes vittnesmål väckte stor uppmärksamhet.

Det var i oktober som hennes far greps under resa i Thailand och fördes till Kina. Samtidigt greps fyra av hans kollegor i Hongkong, där Minhais bokhandel finns, och där han gett ut regimkritiska böcker.

Vill inte ha svensk hjälp

Angela har inte pratat med sin pappa sedan i mitten av februari. Då ringde han och meddelade, att han inte ville att hon skulle lägga sig i. Hon skulle vara tyst och inte ställa upp på några intervjuer.

– Men det var tydligt att det var något han blivit tillsagd att säga. Ingenting han egentligen ville.

Angela berättar också för SVT, att hennes far låtit meddela, att han inte vill ha hjälp av svenska myndigheter, att han vill bli av med sitt svenska medborgarskap.

– Men det är ju fullständigt otänkbart att han skulle vilja det. Och tack och lov verkar inte heller svenska UD ta det på allvar.

UD försöker, enligt Angela, att få till stånd ett konsulärt besök. Bara ett, mycket kort besök, gjordes i februari. Sedan dess har ingenting hänt.

Håller inte tyst

– Jag kommer att fortsätta berätta om min fars öde. Jag är övertygad om att det är viktigt, att det är enda sättet att få Kina att släppa pappa.

Och Angela Gui slutade också sitt vittnesmål i kongressen med en förhoppning om att USA ska hjälpa Sverige att få hennes far fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.