Downs syndrom på väg bort i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danskarna väljer i allt högre grad att abortera foster som har Downs syndrom. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det sista att födas runt år 2030, skriver Berlingskes söndagsbilaga.

Sedan 2004 då Danmark tillät kontroller har antalet barn födda med Downs syndrom sjunkit med runt 13 procent årligen. 99 procent av de graviditeter som diagnositeras med kromosomrubbningar aborteras.

Maria Vincents son Alexander har Downs syndrom. Maria tog testet när hon väntade Alexander, men testerna visade inte på kromosomrubbningen, som kom som en överraskning.

-Det kom som en chock. Jag blev både ledsen och arg.

Men så här i efterhand är både hon och hennes man glada att de aldrig gjorde en abort.

-De här barnen är en gåva till oss allihop. Det är ingenting ont i dem. De kan lära oss andra att leva i nuet, säger hon.

”En fantastisk bedrift”

Niels Uldbjerg är professor vid Århus Universitetssjukhus och forskar i medicinsk etik. Som specialist menar han att det är en ”fantastisk bedrift” att antalet nyfödda barn med Downs syndrom närmar sig noll.

-Men om du frågar mig som människa, så gillar jag det faktum att det finns olika människor i samhället, säger han till tidningen.

Sverige snart där

Enligt Torbjörn Tännsjö, som är professor i medicinsk etik, är det bara en tidsfråga innan Sverige når samma siffror.

-De är bara lite före helt enkelt. Jag gissar att man kommer att erbjuda de här testerna i Sverige. Om några år tror jag att vi är i fatt, säger han till Rapport.

En naturlig utveckling

Och Torbjörn Tännsjö menar att utvecklingen mot färre människor med Downs syndrom är naturlig.

-Vi har olika typer av minoriteter som kommer och går i samhället. Det viktiga är att man inte tvingar på människor de här teknikerna, men det är ingenting tragiskt i att man väljer att använda dem. Det blir en övergångsfas när det är svårt för människor som har de här diagnoserna, när de är få och inte kan tala för sig på samma sätt som tidigare, säger han.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.