Amerikanska regeringen vill registrera ägarna till hobby-drönare. Foto: TT

Drönare ska registreras

Uppdaterad
Publicerad

De som äger hobbydrönare i USA måste inom kort registrera dem hos myndigheterna, fastslår amerikanska regeringen.

Hobbydrönarna anses utgöra en fara för den kommersiella luftfarten eftersom de blir fler och fler.

–Rapporter från piloter visar att antalet obemannade flygfarkoster fördubblats i år jämfört med 2014, säger kommunikationsminister Anthony Foxx.

Obemannade drönare nära passagerarflygplan

Federation Aviation Administration, FAA, får varje månad in ca 100 rapporter från piloter som sett obemannade drönare flyga nära flygplan och flygplatser. Än så länge har inga olyckor skett, men FAA-representanter är bekymrade över vad som kan hända om en drönare skulle sugas in i en motor eller krascha mot ett flygplans vindruta.

–Om drönaroperatörer bryter mot luftfartsbestämmelserna ska det ha konsekvenser. Men den som inte kan identifieras kan inte heller ställas till svars. En registrering gör det möjligt att identifiera överträdarna, säger Anthony Foxx.

Speciella regler vid flygplatser

Vid en registrering av drönarna blir det också lättare att utbilda operatörerna om de speciella regler som gäller nära flygplatser och vid publika sammanhang, som exempelvis sportevenemang.

–Det är svårt att följa regler som man inte känner till eller vet att det gäller en själv. Registreringen ger operatörerna chansen att lära sig luftfartbestämmelserna i förväg och flyga drönarna säkert, menar kommunikationsminister Anthony Foxx.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.