Flyktinglägret i Idomeni i Grekland växer för varje dag som går. Foto: TT

Tolv tusen i lägret – men duschar och sovplatser saknas

Uppdaterad
Publicerad

Varje dygn kommer nya flyktingar till den lilla byn Idomeni vid den grekisk-makedonska gränsen. Och där blir nästan alla kvar. Den svenska ingenjören Ida Torstensson arbetar för Läkare utan gränser med att förse det växande flyktinglägret på den grekiska sidan med vatten och sanitet. Samtidigt vill den lokale guvernören utlysa katastroftillstånd.

Ungefär 12.000 människor befinner sig i lägret, människor som bör få sina grundläggande behov tillgodosedda – mat, sovplats, möjlighet att sköta sin hygien, berättar Ida Torstensson för SVT:s utsände på plats, Claes JB Löfgren.

Sover under bar himmel

Ungefär 35.000 måltider delas varje dag ut här i lägret. Men för maten kan man få köa två, tre timmar. Och resten är ingen självklarhet, inte ens för familjer med barn:

#flykt

– Vad gäller duscha så är antalet inte tillräckligt för tillfället, vi jobbar på att utöka antalet duschar. Sängplats kan också vara svårt, vi vet att de senaste nätterna har det funnits människor som sovit under bar himmel.

Ändå är stämningen i lägret relativt lugn, folk är disciplinerade, trots att så många människor befinner sig på en så liten yta, rapporterar Claes JB Löfgren.

Något som delvis kan förklaras med att många i lägret är kvinnor och barn, tror Ida Torstensson.

Företag växer upp

Företag för finansservice, frisörer med flera håller på att etablera sig i lägret, som kan ge ett intryck av att hålla på och permanentas. Många kommer att stanna länge, befarar Ida Torstensson.

–Vi har ju ingen information om vad som kommer att hända, men vi förbereder ju för att ett stort antal människor kommer att uppehålla sig här under en relativt lång tid.

Till kvällen reses som bäst två nya, stora tält, tänkta för uppemot 500 sovplatser.

”Kan inte axla bördan själva”

Samtidigt vill den lokale guvernören Apostolos Tzitzikostas att Greklands regering ska utlysa katastroftillstånd i området.

– Vi kan inte längre axla den här bördan själva, säger Tzitzikostas enligt nyhetsbyrån AFP.

De senaste dagarna har flyktingar hållit protester framför taggtrådsstängslet som vaktas av makedonsk kravallpolis. 25-åriga Hussam hoppas att måndagens EU-toppmöte om flyktingkrisen kommer att innebära ett genombrott.

– Om det inte blir något positivt utslag vet jag inte vad som kommer att hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet