Båten med de överlevande anlände på tisdagen till hamnen i Catania, ombord fanns också fem döda. Foto: TT

40 befaras döda i ny olycka på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en tragedi ska ha ägt rum på Medelhavet. Flyktingar som räddats ur en gummibåt uppger att omkring 40 av deras medpassagerare ska ha ramlat ur båten och drunknat.

Enligt Rädda Barnens talesperson Giovanna di Benedetto ska olyckan ha inträffat på söndagen, mellan Libyen och Sicilien, när ett handelsfartyg närmade sig en migrantbåt för att plocka upp flyktingarna ombord.

Exakt hur många som har omkommit är ännu inte bekräftat men överlevande vittnar till Rädda Barnen om ett 40-tal personer som ramlat i havet och drunknat då de inte kunde simma, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flyktingkrisen i Europa

”Båten exploderade”

Fartyget med de överlevande, samt fem döda ombord, anlände till hamnen i Catania under tisdagen, rapporterar AP. Då kom vittnesmålen om den dramatiska räddningsinsatsen.

– De sade att det fanns 137 personer ombord på gummibåten som exploderade, eller som tappade luften, berättar Giovanna di Benedetto.

Dramatisk ökning

Under helgen har antalet flyktingar som räddats från migrantbåtar på Medelhavet ökat dramatiskt. Människosmugglare har dragit nytta av lugnt hav och varmt väder för att skicka iväg tusentals flyktingar på överfulla gummi- och fiskebåtar.

Italienska kustbevakningen rapporterar att man undsatt närmare 7.000 personer på tre dagar. Hittills i år har minst 1.750 personer mist livet under de farofyllda resorna över Medelhavet – 20 gånger så många som under samma period förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet