Foto: TT

Duterte liknar sig själv vid Hitler

Uppdaterad
Publicerad

Filippinernas president Rodrigo Duterte jämför sig själv med Hitler, och säger att han ”gärna dödar” tre miljoner missbrukare och langare.

I ett tal efter hans besök i Vietnam sade Duterte att han hade ”liknats vid Hitlers kusin” av kritiker.

Efter att ha nämnt att Hitler mördade miljontals judar, sade Duterte att ”det finns tre miljoner narkomaner (i Filippinerna). Jag skulle gärna slakta dem”.

Filippinernas blodiga drogkrig

– Om Tyskland hade Hitler, så skulle Filippinerna ha ... sade han, blev tyst, och pekade på sig själv.

– Ni vet mina offer. Jag skulle vilja att det var alla brottslingar för att få ett avslut på problemet i mitt land och rädda nästa generation från undergång, fortsatte han.

Över 3000 döda

Duterte kom till makten efter att ha vunnit presidentvalet tidigare i år. Ett av hans vallöften var att döda 100.000 kriminella.

Sedan slutet av juni, då Duterte svors in som president, har över 3.100 personer dödats i kriget mot drogerna.

Drygt hälften har dödats av polis och resterande har dödats av medborgargarden som av presidenten uppmanats att döda alla som använder eller handlar med droger.

Även kriminella gäng har utnyttjat det rättsliga vakuum som rått sedan Duterte tog makten och trappat upp sina våldsamma uppgörelser kring den lukrativa drogförsäljningen.

Svårt få riktig hjälp

Enligt polissiffror, som bör tas med en nypa salt, har också 700.000 människor frivilligt lämnat över sig själv till myndigheterna och erkänt problem med droger. Totalt bor runt 100 miljoner människor i Filippinerna.

Dock får endast en mycket liten del av dessa någon professionell hjälp med sitt beroende. I hela landet finns endast 50 beroendekliniker och bristen på utbildad personal och läkare är stor.

Drygt 15.000 av de som frivilligt sökt sig till myndigheterna har också satts i landets ökänt överfulla och smutsiga fängelser.

De flesta av landets droganvändare röker ”shabu”, en typ av metaamfetamin som är billig, lätt att få tag i och starkt beroendeframkallande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet