Eddie Izzard befarar en svår lågkonjunktur för Storbritanniens del om britterna röstar för ett utträde. Foto: SVT

Eddie Izzard ska locka unga till valurnorna

Uppdaterad
Publicerad

Brexit-sidans ledning i opinionen har fått nervositeten att stiga bland dem som vill stanna kvar. Nu har komikern Eddie Izzard inlett en kampanj för att få unga – som ofta är mer positiva till EU– att gå och rösta den 23 juni.

Eddie Izzard har under flera decennier som ståuppkomiker gjort sig känd för att blanda komik med seriösa ämnen som religion, politik och historia.

– Jag kör inga skämt, egentligen. Jag pratar på ett humorisktiskt sett men jag är seriöst intresserad och passionerad i den här frågan, säger han när SVT:s Agenda träffar honom under ett besök på studentkåren i Sheffield.  

Agenda

Turnén Stand up for Europe inleddes den 23 maj och består av en föreställning varje dag i en månads tid.   

– Jag hoppas att unga lyssnar på mig, själv känner jag mig alltid som 22. Jag är transsexuell och jag slåss för det jag tror på. Jag ser positivt på världen och jag tror att unga människor gillar det. Vart är vi på väg? Jag försöker ge uttryck för det, säger han.

EU-vänliga men röstar inte

Eddie Izzards beslut att ägna all tid åt kampanjarbete beror på att han och alla som vill stanna i unionen nu på allvar fruktar ett nederlag. En chans är att mobilisera de unga väljarna.  

Undersökningar har visat att folk under 40 år ofta är mer positivt inställda till EU. Men de är samtidigt mindre benägna att gå och rösta.  

Universitetet i Sheffield är fyllt av kampanjmaterial från EU-vännerna. Där finns det redan en positiv inställning till invandring och möjligheterna att plugga utomlands. Men valdeltagandet är traditionellt lågt och folkomröstningen konkurrerar med både sluttentor, musikfestivaler och en tendens till soffliggande.

Jobb och möjligheter

Peggy Lim Pei Qi delar ut flygblad i aulan inför föreställningen. Hon tror att det är bra att Eddie Izzard är komiker och inte politiker i första hand.  

– Alla studenter är inte intresserade av politik. Men han är ju komiker, vilket gör att han kanske är mer övertygande, säger hon. 

Eddie Izzard menar att många valkampanjer handlar om frågor som ligger för långt från ungdomarnas vardag, som familjer och amorteringar. Han hoppas med sin kampanj få dem att förstå att beslutet att stanna eller lämna kommer att påverka deras liv under en lång tid framöver.  

– Jag säger till den unga arbetarklassen att även om de inte vill gå på universitetet så vill de säkert ha jobb och möjligheter. Vill ni ha en lågkonjunktur? Vill ni att ekonomin krymper och förlora arbetstillfällen?  BMW:s stora fabrik säger redan att de kommer att flytta sin fabrik till fastlandet i Europa. Vill ni ha jobb och kunna sticka iväg på weekendresor med lågprisflygbolagen? Priserna kommer att stiga om vi lämnar EU, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet