Personer som utger sig för att jobba för svenska myndigheter erbjuder förtur till en intervju på ambassaden i Amman för en kostnad av motsvarande över 100.000 kronor. Foto: TT

Efter SVT:s avslöjande: UD går ut med varning till 60 ambassader

Uppdaterad
Publicerad

Efter Ekots och SVT Nyheters avslöjande om misstänkt handel med köplatser till svenska ambassaden i Amman väljer utrikesdepartementet nu att gå ut med en varning på samtliga utlandsmyndigheter som hanterar migrationsärenden.

Ekot och SVT Nyheter har under morgonen avslöjat att personer som utger sig för att jobba för svenska myndigheter erbjuder förtur till en intervju på ambassaden i Amman för en kostnad av motsvarande över 100.000 kronor.

En familj blev uppringda av två olika personer, och spelade in det andra samtalet. Sveriges ambassadör i Amman, Erik Ullenhag, reagerade starkt och lovade att gå till botten med uppgifterna.

Misstänkt handel med köplatser

Läs mer: De erbjöds att gå före i kön – för 100.000 kronor

60 myndigheter varnas

Nu meddelar alltså UD att man kommer att gå ut med varningar för denna typ av handel hos samtliga ambassader som hanterar migrationsärenden. Enligt UD:s presstjänst beror det på att man inte kan utesluta att motsvarande handel sker på fler ställen.

Varningen kommer att läggas ut på hemsidorna för de ambassader och konsulat som hanterar migrationsärenden, vilket är ungefär 60 av Sveriges totalt 100 utlandsmyndigheter.

Vet du mer om ämnet? Kontakta SVT Nyheters och Ekots reportrar.

Läs mer: Ambassadörens starka reaktion på avslöjandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt handel med köplatser

Mer i ämnet