Blommiga fält i Kalifornien. Foto: TT

Efter extrema torkan – nu syns Kaliforniens blommor från rymden

Uppdaterad
Publicerad

En blöt vinter har satt stopp för den extrema torkan i USA-delstaten i Kalifornien. Klimatforskare är oroliga – men törstiga blommor har girigt sugit åt sig det extra vattnet vilket har fått ökenområden att explodera i färg.

Den så kallade superblomningen i södra Kalifornien har varit så kraftig att den har fastnat på satellitbilder från rymden.

I fyra år har delstaten varit drabbad av svår torka, men den gångna vintern har varit så rik på nederbörd att blommor som vallmo och lupin kunnat klunka i sig mer vatten än på länge.

En man passar på att fotografera blommorna. Foto: TT

Besökarna strömmar in

Men det är inte bara torkan som varit ett hot mot blommornas livskraft. Mängder av besökare lockas av de vanligtvis karga ökenlandskapens färgexplosioner – vilket har lett till att växter fått sina ömtåliga kronblad och stjälkar krossade när horder av turister och fotografer trampat genom fälten i jakt på den perfekta bilden.

– Det har kommit flera tusen människor varje dag. Det har aldrig varit så många besökare här, säger Wendy Picht som jobbar med att förvalta Diamond Valley Lake till The Los Angeles Times.

Även om superblomningen sprider mycket lycka har forskare uttryckt oro över de snabba svängningarna i klimatet, från extrem torka till kraftig nederbörd i form av snö och regn.

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.