Invånarna i Syriens huvudstad Damaskus tillhör de direkt drabbade som nu väntar med spänning på vad de nya fredssamtalen om kriget i Syrien ska leda till. Foto: TT

Efter fem år av krig – nu återupptas fredssamtalen om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Syrien har slagits sönder, men dagen innan kriget går in på sitt sjätte år återupptas fredssamtalen. För två veckor sedan inleddes ett bräckligt vapenstillestånd i det brutala kriget som har dödat hundratusentals och tvingat miljoner på flykt. I morgon återupptas fredssamtalen.

Kriget i Syrien har påverkat hela världen och är enligt flera hjälporganisationer den värsta humanitära katastrofen i modern tid. Halva den syriska befolkningen har tvingats på flykt och en av tre personer i Syrien får inte tillräckligt med mat för dagen. 86.000 barn under fem år lider av akut undernäring.

– Vi håller på att passera ännu en dyster årsdag. Två miljoner barn saknar möjligheten att gå i skolan och de är hoppet för framtiden. Om det inte blir en politisk lösning kommer framtiden att se fortsatt mörk ut, säger Ariane Rummery, talesperson för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR).

Syrienkriget

Fredsamtalen återupptas

Efter fem år av krig har vapnen nu delvis tystnat. För första gången har flera av de stridande parterna enats om ett eldupphör och på måndag fortsätter fredsamtalen som leds av FN.

– Jag tror att man får acceptera att fred i en så här extremt våldsam konflikt inte kommer över en natt. I ett längre perspektiv handlar det om små steg mot ett nytt Syrien, men det finns hela tiden en risk att allting bryter samma, säger professor Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Situationen förvärras

Ariane Rummery besökte Syrien för ett par veckor sedan och hon berättar om ett land som saknar alla typer av basala nödvändigheter, ett Syrien med en befolkning som lever under ofattbara omständigheter.

– I ett garage under ett bostadshus i Damaskus träffade jag flera familjer som bodde på var sin parkeringsplats. Där har de varit i fyra år. I en av familjerna jag pratade med arbetade båda föräldrarna, men de hade ändå inte råd med en riktig bostad. Deras dotter berättade att hon ville bli läkare. Det är häpnadsväckande att de överlever och orkar fortsätta, säger hon.

Samtidigt blir det allt svårare att lämna landet eftersom grannländernas gränsbevakning blivit hårdare. Även inom landet har det blivit besvärligt att röra sig. Enligt Ariane Rummery kan en resa som borde ta ett par dagar istället ta flera veckor.

– Människorna är slitna redan när de kommer fram till gränsen, och där måste de vänta ytterligare en lång tid. Det blir allt svårare för befolkningen att lämna Syrien.

Syriens framtid

Enligt Leif Stenberg är fredsförhandlingarna i Genève unika eftersom de lett fram till den rådande vapenvilan. Han är därför försiktigt optimistisk inför samtalen i Genève, men han vill också lyfta fram att kriget inte tar slut även om parterna kommer fram till ett mer omfattande eldupphör.

– Syrien är så sönderslaget idag att man borde koncentrera sig på är att få tillbaka samhället i någon form av funktion, snarare än att fokusera på någon form av demokratisk process.

Fakta: Fredssamtalen och kriget

De FN-ledda fredssamtalen om Syrien inleddes i slutet av januari. Samtalen leds av den svensk-italienske toppdiplomaten Staffan de Mistura.

Kontakten mellan de grupper som ska delta i samtalen kommer att ske via FN-tjänstemän.

Kriget i Syrien är både ett inbördeskrig och ett proxykrig, ett krig via ombud: Med Ryssland som allierad till Assad-regimen och en amerikanskledd koalition som fokuserar på att bekämpa jihadistorganisationen Islamska staten (IS). Samtidigt har den syriska rebellarmén fått stöd av Saudiarabien, Turkiet och Qatar.

Kriget mot IS förs framförallt av den kurdiska millisen YPG som har soldater på marken, men de har sedan hösten 2014 fått stöd av en USA-ledd flygkoalition. Den kurdiska markvinningen har i sin tur resulterat i att YPG attackerats av Turkiet.

Källa: The Guardian och BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet