Foto: TT

Efter historiska beslutet: Vita Huset i regnbågens färger

Uppdaterad
Publicerad

Efter att USA:s högsta domstol på fredagen beslutat att göra det möjligt för homosexuella att gifta sig i alla stater ljöd glädjeropen över hela världen. Och i Washington skiner Obamas vita hus i regnbågens färger.

På fredagskvällen amerikansk tid täcktes Vita Husets norra entré av färg. Röd, gul, lila, blå och grön – regnbågsflaggans karaktäristiska kulörer.

 – I kväll lyser vi upp Vita Huset för att demonstrera vårt orubbliga engagemang för framsteg och jämlikhet, i USA och runt om i världen, säger en talesman för Vita Huset till sajten Mashable.

Enkönade äktenskap i USA

Bilden spreds snabbt på sociala medier av både politiker och privatpersoner. Pete Souza, Vita Husets officiella fotograf, twittrade ut en bild kort efter att ljusen hade tänts med texten: ”Ikväll. #kärlekenvinner.”

Folksamling utanför

Utanför den färgglada byggnaden samlades en skara människor, och flera av Vita Husets tjänstemän bjöd på twitter in till att ”komma och fira” utanför presidentbostaden.

– Jag kan inte minnas att Vita Huset någonsin smyckats i regnbågsfärger. Vi är väldigt stolta över att regeringen, presidenten och hela nationen firar med oss. Det är häftigt, säger en kvinna som står med ett plakat utanför grindarna, till Reuters.

”Helt fantastiskt”

Frågan, som högsta domstolen på fredagen fattade beslut om, har varit omtalad i USA och hela världen. När beslutet kom steg jublet utanför HD, och en av de som grät av lycka var Jim Obergefell – som kämpat i två år för att hans och avlidne maken Johns äktenskap ska vara giltigt.

– Det känns helt fantastiskt. Det måste sjunka in nu, sa Jim när vår korrespondent mötte honom utanför rätten.

Lyste upp på twitter

För elva år sedan godkändes äktenskap för homosexuella för första gången i USA, då i delstaten Massachusetts.

37 av de 50 delstaterna har därefter gjort det möjligt – men i 13 har det fortfarande inte varit godkänt för homosexuella att gifta sig, fram tills i går.

De symboliska regnbågsfärgerna togs även upp på Vita husets officiella twitterkonto där profilbilden byttes till den upplysta byggnaden. Valerie Jarrett, en av president Obamas rådgivare, skriver att färgerna avspeglar ”vad vi alltid vetat i våra hjärtan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enkönade äktenskap i USA

Mer i ämnet