Foto: TT

Efter lastbilsattacken: Razzior i Berlin i jakt på misstänkte 24-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis har genomfört flera insatser både i Berlin och Emmerich i jakt på 24-årige Anis Amri, som misstänks ligga bakom lastbilsattacken på julmarknaden. Men han befinner sig fortfarande på fri fot. En belöning på 100.000 euro har utlovats för tips som leder till ett gripande.

Sammanlagt ska tolv personer ha dött och 56 ha förts till sjukhus efter attacken mot julmarknaden. Tolv av dem uppges vara svårt skadade och för några är tillståndet kritiskt, skriver Berliner Zeitung.

Sedan tyska åklagare under onsdagseftermiddagen publicerat namn och bild på Anis Amri pågår en intensiv jakt i framförallt Berlin – dels på att försöka få tag på den misstänkte, dels på information om hans bakgrund. Men hittills har det inte kommit några rapporter om gripanden.

Attentat i Berlin 2016

På onsdagskvällen genomförde polisen en insats i stadsdelen Kreuzberg, där man kontrollerade en man. Men det visade sig att han bara liknade den misstänkte Anis Amri till utseendet.

Vid 04-tiden på natten sökte polisen även igenom lägenheter i Kreuzberg, Moabit och Prenzlauer Berg – dock utan resultat. 24-åringen befinner sig fortfarande på fri fot, skriver Bild.

Sökt igenom flyktingboende

Polisen sökte på morgonen igenom ett flyktingboende i Emmerich i delstaten Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland, där Amri ska vara skriven. Uppskattningsvis hundra poliser, bland annat specialstyrkor, deltog i insatsen som varade i ungefär en timme. Polisen vill dock inte avslöja om razzian gav något resultat, skriver Rheinische Post.

Polisens insatsstyrka sökte på morgonen igenom en moské i stadsdelen Moabit i Berlin. Vid insatsen användes chockgranater och en dörr sprängdes. Vittnen uppger att det hördes flera skott, vilket tillbakavisas av utredarna. Moskén ska enligt tyska säkerhetstjänsten Verfassungsschutz vara ett tillhåll för islamister, skriver Berliner Zeitung.

I förmiddags meddelades att fyra personer som skulle ha haft kontakt med Anis Amri gripits, men uppgifterna tillbakavisades senare av tyska statsåklagaren.

Polisen har förstärkt gränsövergångarna vid Nordrhein-Westfalen till Nederländerna och Belgien, skriver Focus.

Belöning på 100.000 euro utlovad

Anis Amri är en av Europas mest eftersökta män. I efterlysningen varnar polisen att Amri kan vara beväpnad och mycket farlig. En belöning på 100.000 euro har utlovats för tips som kan leda till mannens gripande.

Samtidigt som polisen gått ut med en efterlysning av Anis Amri skriver man att det ännu inte är helt klarlagt att attacken var ett terrordåd eller att Anis Amri är den som är ansvarig för dådet.

Antalet salafister ökar

Enligt Focus ska 24-åringen ha kopplingar till ett salafistisk-jihadistiskt nätverk, som leds av Irakbördige 32-årige hatpredikanten Abu Walla. Denne ska även vara terrorgruppen IS ledande person i Tyskland. Predikanten greps i november i år tillsammans med flera andra personer.

Nätverket ska ha planerat attacker i Tyskland ända sedan 2015, enligt uppgifter från statsåklagaren, skriver tidningen.

Antalet salafister, radikala islamister, i Berlin har ökat kraftigt i år, enligt tyska underrättelsetjänsten Verfassungsschutz. För tillfället uppskattar man att det rör sig om 840 personer, vilket är 160 fler än förra året och mer än en fördubbling sedan 2012. 380 av dem bedöms vara ”våldsorienterade”, skriver Tagesspiegel.

I hela landet ska det finnas 9.700 salafister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet