Somalias President Hassan Sheikh Mohamud ställer upp för omvald den 8 februari. Arkivbild. Foto: TT

Efterlängtat presidentval i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Somalia kommer att hålla presidentval den 8 februari, meddelar valkommissionen i det konflikthärjade landet, sedan det skjutits upp flera gånger.

Kandidaterna kan registrera sig fram till den 29 januari. Den sittande presidenten Hassan Sheikh Mohamud har meddelat att han ställer upp för omval.

Valet skulle ha hållits för sex månader sedan men sköts upp på grund av bland annat stridigheter mellan landets klaner och anklagelser om röstköp och korruption.

Trots betydande brister i upptakten till presidentvalet anses det som den viktigaste demokratiska valprocessen i Somalia på nästan 50 år.

Somalia har inte haft någon effektiv centralregering sedan 1991, när president Said Barres militärregim störtades och landet föll ner i två årtionden av laglöshet, krig och konflikter.

Bara 14.000 kan rösta

Från början lovades somalierna ett val enligt principen en person, en röst. Men politisk rivalitet och det dåliga säkerhetsläget, som framförallt beror på den terrorstämplade islamistgerillan al-Shabaabs framfart, innebar att de planerna skrotades 2015.

Nu är det bara omkring 14.000 av Somalias runt 10–12 miljoner invånare som får vara med och rösta fram 275 parlamentsledamöter. De kommer i sin tur att tillsammans med 54 senatorer rösta fram den nya presidenten.

Klanerna befinner sig i hjärtat av valprocessen, och delegaterna som röstar utses av klanäldstar. Det ses ändå som ett framsteg jämfört med valet 2012, då det bara var 135 klanäldstar som utsåg parlamentsledamöterna.

Söndertrasat av konflikt

Somalia är svårt märkt av krig och konflikt som pågått sedan 1990-talet. Klanstrider, rivaliserande islamistgrupper och svaga övergångsstyren har slagit hårt mot civilbefolkningen.

Regeringen som tillträdde 2012 är helt beroende av utländskt stöd. Nuvarande president är Hassan Sheikh Mohamud. Extremistgruppen al-Shabaab har försvagats sedan milisen drevs ut ur huvudstaden Mogadishu 2011, men fortsätter att bedriva en våldskampanj mot regeringen.

I de nordliga Somaliland och Puntland, som mer eller mindre fungerar som självständiga enheter, råder ett relativt lugn.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.