Egyptier fängslade och torterade

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiska militärer har i hemlighet fängslat hundratals, möjligen tusentals regimkritiska demonstranter. Många vittnar om hur de torterats innan de släppts.

Demonstranter saknas fortfarande, enligt brittiska människorättsgrupper, ögonvittnen och egyptier som nu berättar om vad de varit med om under fångenskapen.

Elchocker

Människorättsgrupperna har dokumenterat skador efter bland annat elchocker.

En av de bortförda berättar:

-De satte mig i ett rum . . .sedan började soldaterna sparka mig. De hade bajonetter och hotade att våldta mig med vapnen. De sade att ingen någonsin skulle få veta om jag dog i cellen eller bara ”försvann”.

De som drabbas av repressionen och fängslats för brutala förhör är allt från personer som deltagit i de folkliga massprotesterna till sådana som brutit mot utegångsförbudet, berättar Hossam Bahgat, chef för en människorättsgrupp i Kairo, för tidningen The Guardian.

Men, tillägger han, även personer som bara svarat på tilltal från arméofficerare eller bara ”sett misstänkta ut eller sett ut som utlänningar”, har råkat illa ut. En del av de bortförda har hållits fångna på det berömda egyptiska museet vid Tahrirtorget, som är centrum för protesterna. De gripna har anklagats för att ha jobbat för främmande makter som Israel och Hamas.

Känd regimkritiker

Heba Morayef, en Human Rights Watch-medarbetare i Kairo, fruktar att många som fängslas överhuvudtaget inte kommer att återvända.

-Många familjer ringer oss och säger ”jag kan inte hitta min son, han är försvunnen”, berättar Morayef för The Guardian.

Kareem Amer är en av de mer kända regimkritiker som rapporterats saknade efter att ha blivit bortförd i måndags. Han har nyligen avtjänat ett fängelsestraff på fyra år efter att ha kritiserat president Hosni Mubarak.

Ändrad hållning

Militären har hittills officiellt intagit en neutral hållning i konflikten mellan demonstranterna och Mubaraks regim. Människorättsaktivister säger att det uppenbarligen har ändrats.

Misshandel och tortyr har i åratal varit förknippade med den ökända säkerhetspolisen inte med armén.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.