Foto: TT

Flygplatspersonal misstänks ha hjälpt terrorister i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Ryska säkerhetstjänsten slår nu fast att flygkraschen i Sinaiöknen var ett terrordåd. Två flygplatsanställda, misstänkta för att ha hjälpt dem som placerade en bomb på det ryska planet, har förhörts och kvarhållits av egyptiska myndigheter.

Det är två anställda på flygplatsen i Sharm el-Sheikh som har gripits, uppger två anonyma säkerhetskällor för Reuters. En person som jobbar på flygplatsens medieavdelning, som också vill vara anonym, säger till Reuters att två flygplatsanställnda har hämtats in för förhör. Men Egypten förnekar att någon formellt gripits och uppgifterna om vad som orsakade kraschen går isär mellan ryska och egyptiska myndigheter.

Medan den ryska säkerhetstjänsten FSB slagit fast att det rör sig om ett terrordåd, hävdar den egyptiska regeringen att det ännu inte finns några bevis för att brottsliga handlingar orsakat kraschen.

Flygkraschen i Egypten

”17 personer frihetsberövade”

En säkerhetskälla uppger för Reuters att de två flygplatsanställda är misstänkta för att ha hjälpt dem som placerade att en bomb på flygplanet som kraschade i Sinaiöknen där samtliga 224 personer ombord omkom. Flygplanet hade nyss lyft från flygplatsen i Sharm el-Sheikh när det försvann från radarn, ungefär 22 minuter efter start.

– Sjutton personer har frihetsberövats. Två av dem är misstänkta för att ha hjälpt de som placerade bomben på flygplanet på Sharm el-Sheikhs flygplats, säger säkerhetskällan, som vill vara anonym, till Reuters.

Det är oklart vilken roll de två personerna har på flygplatsen. Landets inrikesminister och flygminister har båda förnekat uppgifterna om att gripanden gjorts.

Det har spekulerats tidigare i att terrorgruppen IS, som tagit på sig ansvaret för flygkraschen, haft hjälp av personal på flygplatsen i Sharm el-Sheikh.

Sedan tidigare har flera länder, inklusive Ryssland, stoppat flygningarna till Sharm el-Sheikh med hänvisning till dålig flygplatssäkerhet.

IS kan ha rekryterat personal

Flygsäkerhetstjänstemän har tidigare sagt till amerikanska ABC News att en person som jobbat med ramperna på flygplatsen kan ha rekryterats av Islamiska staten.

– IS kan ha dragit slutsatsen att det bästa sättet att ta sig igenom säkerhetskontroller inte är att gå igenom dem utan att gå runt dem med hjälp av någon på insidan, säger republikanen Adam Schiff till ABC News.

Amerikanska myndigheter har uppgett att IS avlyssnats före och efter kraschen och att extremisterna verkar ha varit i kontakt med någon på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet