• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Abd al-Fattah al-Sisi har enligt officiella siffror vunnit valet i Egypten, men nu kommer kritik mot hur utlandsröstningen fungerat. Foto: TT

Egyptisk utlandsröstning ifrågasatt

Publicerad

Det egyptiska presidentvalet är i full gång, men kritiker ifrågasätter hur utlandsröstandet har gått till. Osama Mourad i USA upptäckte att hans id-nummer använts för att rösta i presidentvalet.

Enligt officiella siffror vann Abd al-Fattah al-Sisi stort mot den ende utmanaren, Hamdin Sabbahi. Av de 300.000 personer som röstat utomlands ska över 95 procent ha röstat på al-Sisi. Men Osama Mourad märkte att hans id-nummer använts för att rösta, trots att han bestämt sig för att bojkotta valet.

– Jag hade hört rykten om att regimen snott befintliga id-nummer för att rösta på al-Sisi. Jag gick in på webben och slog in mitt nummer och sedan min frus. I bägge fallen stod det att vi redan röstat.

Döda män röstade

Flera sidor på Facebook och diskussioner på bloggar vittnar om samma sak. Personnummer har använts, utan att personen själv har röstat. I ett fall visar bilden att en Salah Gaber Gika har röstat. Han dog för över ett år sedan.

– Jag vet inte om det är valfusk, eller om det är som de hävdar själva, en bugg. Jag har svårt att se att en bugg skulle orsaka ett sådant fel, säger Mourad.

Vill ha Mursi

Han är dataprogrammerare och bor med sin familj i en liten stad i Georgia. Han anser att Muhammad Mursi är den valde presidenten och att valet är ogiltigt.

– Jag har inget förtroende för militärregimen. De har dödat över tusen egyptier, de gör precis som de vill, säger Osama Mourad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.