Foto: TT

Piketty: En ”Grexit” gynnar de högerextrema

Uppdaterad
Publicerad

Det vore katastrofalt om Grekland tvingas lämna eurosamarbetet. Det menar den franske ekonomen Thomas Piketty, och varnar framförallt för att de stora vinnarna i en sådan framtid skulle vara de högerextrema krafterna i Europa. – Det skulle skapa en nivå av grekisk bitterhet gentemot Europa som kommer att få fruktansvärda geopolitiska konsekvenser, säger han i en intervju med Le Monde.

På söndag går Grekland till folkomröstning kring om landets regering ska acceptera de europeiska långivarnas nya krav och lån. Den ekonomiska krisen i landet rullar vidare, och den inflytelserika franske ekonomen Thomas Piketty menar att det är dags att sluta prata och börja agera.

– Jag anser att det är väldigt viktigt att, vad som än händer i söndagens folkomröstning, européerna på måndag äntligen accepterar att förhandla om skuldsanering. Inte i övermorgon, utan nu. Man har redan gått miste om sex månader, säger i en tv-intervju med den franska tidningen Le Monde.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Jag tror att alla, Grekland och övriga Europa, har ett intresse av att hålla ihop i eurosamarbetet.

”Frankrike måste lägga sitt veto”

Piketty lyfter också upp sitt hemlands roll i hur krisen utspelar sig. Frankrike måste vara tydligare, och göra allt för att förhindra ett grekiskt utträde ur eurozonen.

– Jag anser att [president] François Hollande tydligt måste uttrycka att Frankrike kommer att lägga sitt veto mot en uteslutning av Grekland ur eurosamarbetet, vad som än händer.

– Grekland kan inte uteslutas om Frankrike motsätter sig det, men om Frankrike fortsätter att ha en mesig inställning finns det en risk att konservativa krafter förstör Europa genom att utesluta ett land på ett mycket bryskt sätt, genom att strypa dess ekonomi.

– Vi är i en mycket allvarlig fas eftersom det finns många i Berlin och Paris som tänker så, att man utesluter ett land så blir allt harmoniskt och lyckligt

”Fruktansvärda geopolitiska konsekvenser”

En så kallad ”Grexit”, menar Piketty, handlar inte så mycket om ekonomi som om mycket mer långtgående politiska konsekvenser som riskerar skaka om hela Europa.

– Om man utesluter ett land med tvång – för det är vad det handlar om, Greklands regering vill behålla euron – genom att strypa dess banker och driva det mot konkurs, skapar man till att börja med en nivå av grekisk bitterhet gentemot Europa som kommer att få fruktansvärda geopolitiska konsekvenser. Utöver det kommer vi att skapa ett permanent tillstånd av panik i eurozonen.

Kan komma att gynna högerextrema

– Jag menar att när man på så vis har uteslutit [Greklands premiärminister] Tsipras från makten, lär man hamna i ett läge där Grekland närmar sig Ryssland och där extremhögern vinner inflytande, i Grekland såväl som här i Frankrike. När man väl har uteslutit ett land ur eurozonen, kommer den högerextrema diskursen som förespråkar att man lämnar eurosamarbetet att förstärkas betydligt.

– Då har man att göra med ”trollkarlslärlingar”, risktagare som inte tänker på konsekvenserna, som föreställer sig att man ska disciplinera och stabilisera eurozonen genom uteslutningar. Det är en extremt allvarlig situation, och det är återigen absolut nödvändigt att François Hollande uttrycker sitt veto mot detta, säger Piketty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet