Foto: TT.

Barnvåldtäktsmän frias i El Salvador

Uppdaterad
Publicerad

Många flickor i åldern tio–tolv år i El Salvador har utsatts för våldtäkt och incest – och nästan alla gärningsmän går fria.

Småflickor i den åldern löper dessutom fyra gånger större risk att bli gravida efter våldtäkt än flickor i åldern 13–17 år, visar en rapport som tagits fram av FN-organet UNFPA.

Sex med barn under 15 år betraktas som våldtäkt i El Salvador. I fjol rapporterades drygt 1.400 fall där flickor i åldern 10–14 år blivit med barn, men inte en enda förövare dömdes.

Tvingas in i äktenskap

En av orsakerna är att gravida döttrar i vissa fattiga familjer ses som en ekonomisk börda. De tvingas därför in i äktenskap med våldtäktsmännen enligt Hugo Gonzalez, UNFPA:s representant i landet.

– Om gärningsmannen å andra sidan är släkt med flickan, gör familjen ingen anmälan för att skydda familjens heder i stället för att värna flickans rättigheter, säger Gonzalez.

Utöver de sexuella övergreppen har flickor som blir gravida inte heller rätt till legal abort. Inga undantag från den lagstiftningen medges heller i El Salvador. En tredjedel av landets alla nyblivna mödrar är tonårsflickor, en andel som är högre än i de flesta latinamerikanska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.