Eldupphör i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

Regering och rebeller har enats om ett eldupphör i striderna. Samtal ska hållas inom kort.

Enligt den regionala samarbetsorganisationen Igad har presidenten i Sydsudan, Salva Kiir, och den tidigare vicepresidenten, Riek Machar, kommit överens om att upphöra med striderna i väntan på att samtal inleds om en hållbar vapenvila.

Samtal mellan de stridande parterna ska hållas i Etiopiens huvudstad Addis Abeba inom kort.

Strider i Sydsudan

Diskussioner om vapenvilan

Representanter för regeringen och för den tidigare viceministern Riek Machar, kommer till Etiopiens huvudstad under tisdagskvällen för att inleda samtalen. Diskussionerna ska främst handla om hur vapenvilan ska efterlevas och hur de bakomliggande problemen i landet ska lösas.

– Vi åker dit, sade utrikesminister Barnaba Marial Benjamin, men avfärdade samtidigt möjligheten att president Salva Kiir skulle kunna dela makten med Machar.

Bara några timmar innan fredstrevarna offentliggjordes, pågick intensiva strider i staden Bor. Machar-lojal milis återtog då den viktiga staden från militären.

200 000 har flytt sina hem

Under måndagen hotade Ugandas president rebellerna med att alla Östafrikas länder kommer att strida mot gruppen om inte ingen vapenvila uppnås. Senare på kvällen meddelade Afrikanska unionen att man kommer att införa riktade sanktioner mot den som hetsar till våld i Sydsudan eller hindrar fredsförsöken.

Våldsamheterna i det unga landet har krävt över tusen människors liv och lett till att närmare 200 000 personer flytt från sina hem. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strider i Sydsudan

Mer i ämnet