Foto: TT

Emojis kan bryta mot rysk lag

Uppdaterad
Publicerad

Nu undersöker ryska myndigheter om emojis kan bryta mot den kontroversiella anti-homolagen som infördes för två år sedan.

På sociala medier och i sms-appar kan användare dela olika typer av smileys med varandra. Det finns både regnbågssymboler och samkönade par. Facebook har dessutom en hel kategori med pride-tema.

Politiker upprörs

Men detta sticker i ögonen på den ryska högerpolitikern Mikhail Marchenko som vänt sig till tillsynsmyndigheten Roskomnadzor efter att ha upprörts av ”smileys med gay-symboler”, skriver tidningen Izvestia.

Ryssland har slagit ner hårt mot homosexuella de senaste åren, och enligt Mikhail Marchenko kan symbolerna bryta mot den lag som Ryssland antog 2013 som förbjuder ”propaganda” om ”icke-traditionella sexuella relationer” riktad till minderåriga.

”Det unga gardet” redo att utreda

Myndigheten har nu bollat över frågan till det så kallade ”unga gardet”, ett politiskt ungdomsförbund som står nära president Putins parti Enade Ryssland. Ungdomsförbundet säger sig vara beredda på att ta tag i frågan.

Det är oklart hur ett eventuellt förbud mot emojisarna skulle kunna se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.