Foto: Skärmdump från Facebook

Finsk riksdagsledamot jämförs med Breivik

Uppdaterad
Publicerad

Den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens Facebook-inlägg mot multikulturalism har orsakat en storm på sociala medier i Finland. Den mest kritiska är Immonens partikamrat, riksdagsledamoten Tom Packalèn, som i ett öppet brev jämför Immonens retorik med ”en icke namngiven norsk terrorists”.

Immonen skrev i ett Facebook-inlägg, som publicerades natten mot lördagen, att ”han drömmer om en stark, modig stat som skulle besegra mardrömmen mångkulturalism”.

”Vi kommer att strida till slutet för vårt hemland och en sann finsk nation”, skriver han också.

En tidigare finsk minister, landsbygdspartiets Pekka Vennamo jämför också Immonen med Breivik. Han skriver på sin Facebooksida, att Immonens inlägg verkar vara ett svar på det stridsrop som massmördaren Anders Behring Breivik presenterade i sitt manifest.

Det över tio år sedan nedlagda landsbygdspartiet anses vara Sannfinländarnas föregångare.

Dags att diskuterna om extrema åsikter

Ann-Cathrine Jungar forskar i högerpopulistiska partier vid Södertörns högskola. Hon kan förstå att Immonens inlägg jämförs med Breiviks manifest.

– Hans språk uppmanar nästan till våldsamma metoder. Språket är ganska starkt och texten innehåller krigiska metaforer, säger Jungar till SVT Nyheter.

Ann-Cathrine Jungar påpekar också att det här är andra gången på kort tid Immonen har närmat sig extrema grupper och gjort extrema uttalanden.  För bara drygt en månad sedan lade han ut en bild på sig själv på Facebook där han poserar med medlemmar av nationalsocialistiska Finska motståndsrörelsen. Immonen är dessutom ordförande för den nationalistiska organisationen Suomen Sisu.

Sannfinländarnas partiledare, Finlands utrikesminister Timo Soini  har varit tyst, men sade i måndags till kvällstidningen Iltasanomat att ”Det här är inte bra för partiets rykte”.  Han säger också att inlägget kommer att tas upp när riksdagsgruppen samlas efter semestern.

Ordföranden för den Sannfinländska riksdagsgruppen, Sampo Terho,  säger till  Helsingin Sanomat att Immonen i sitt inlägg ger uttryck endast för privata åsikter, men de är skadliga för partiet.

-– Det är på tiden att det bli en diskussion vad man kan och får säga som representant för partiet och folkvald i Finland. Det här är inte första gången Sannfinländarnas representant orsakar rabalder. Fram till nu har Soini sagt att de är oerfarna, men Sannfinländarna är nu ett regeringsparti och representerar Finland, säger Ann-Cathrine Jungar.

Splittras Sannfinländarna?

Ann-Cathrine Jungar undrar också varför Immonen publicerade sitt inlägg fyra dagar efter årsdagen av Breiviks illdåd.

– Sannfinländarna har sina rötter i agrarpopulism och invandringskritik, men ledningen har inte fångat upp partiets radikalisering de senaste 5-6 åren.  Det kan vara så att de radikala medlemmarna måste visa, att partiet inte har förlorat sin själ trots att regeringspartiet har tvingats kompromissa i frågor som gäller till exempel Grekland.

– Det finns risk för partisplittring, anser Jungar.

Allt fler Immonens partivänner kräver också att Immonen utesluts ur Sannfinländarna. Särskilt tajmingen var illa valt.

– Det hela är en enda stora röra och nu måste den nystas upp, säger Immonens partikamrat Tom Packalén till Svenska Yle

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) skriver på Twitter att han anser att Immonens inlägg är olämpligt. Rikskriminalpolisen i Finland undersöker nu om Immonen har gjort sig skyldig till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.