Kritik mot Algeriets fritagningsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder är kritiska till den algeriska arméns försök att befria gisslan i går – som kan ha slutat i ett blodbad.

Det är fortfarande oklart hur många som dödades eller hur det gick till, men enligt irländaren Stephen McFaul, som lyckades fly från gisslandramat, dödades flera ur gisslan när den algeriska armén började beskjuta bilarna som gisslan färdades i.

Läs mer: ”Gisslan hade tejpade munnar och sprängmedel runt halsen.”

Gisslandrama i Algeriet 2013

Japan tros ha drabbats hårt av gisslandramat. Minst 17 japaner tros ha tagits som gisslan. Tre har lyckats fly, men de övriga 14 japanernas öde är okänt och Tokyoregeringens missnöje är tydligt.

Japans utrikesdepartementet har kallat till sig Algeriets ambassadör med anledning av gisslankrisen, säger en regeringskälla till AFP.

Premiärminister Shinzo Abe har, enligt ett uttalande från regeringen, bestämt manat sin algeriske kollega till återhållsamhet, i syfte att inte äventyra gisslans säkerhet. ”Vi beklagar den algeriska militäroperationen”, löd uttalandet från Tokyo.

Abe avbröt på fredagen ett besök i Indonesien och reste hem.

”Ansvaret är terroristernas”

Flera länder är kritiska till hur algerierna har hanterat gisslandramat. Storbritanniens premiärminister David Cameron har tidigare sagt att han hade velat få förhandsbesked om operationen och beskrivit läget som ”mycket illa.”

I dag sade Cameron i parlamentet att gisslandramat fortfarande var pågående. Enligt Cameron fanns britter, algerier och personer från ytterligare minst sju länder i gisslan.

Han betonade att han inte blivit informerad på förhand om Algeriets militärinsats mot terrorgruppen i går, och att den algeriska premiärministern hade förklarat insatsen med att ”terroristerna hade försökt fly” och att militären då kände sig ”tvungen att agera”.

Storbritanniens utrikesminister William Hague mildrar däremot kritiken:

– Ansvaret för de tragiska händelserna är helt och hållet terroristernas, säger Hague till Sky News under ett besök i Australien.

Även Hague avbryter sitt besök i Australien för att åka hem och ta tag i situationen kring gisslandramat.

Påtaglig irritation

Norge och andra berörda länder hade ingen klar uppfattning om varför Algeriet använde militära maktmedel för att frita gisslan. Irritationen i de länder som har medborgare bland gisslan var påtaglig.

USA:s utrikesdepartement efterlyste i går ett ”förtydligande” från den algeriska regeringen efter rapporterna om att fritagningsaktionen ska ha fått ett blodigt slut.

Såväl Norge som andra berörda länder hade föredragit att bli informerade i förväg.

I går vädjade bland andra Norges utrikesminister Espen Barth Eide till Algeriet att man i första hand skulle ta hänsyn till gisslans liv.

I dag säger han att han inte vill recensera den algeriska insatsen.

– Nu är mitt fokus att göra allt för att rädda liv och minimera skador, så får vi summera efteråt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Mer i ämnet