Analys: Bo Inge Andersson: En ny fas – IS för krig i Europa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är ett förfärande faktum som döljer sig bakom fredagens fruktansvärda terrordåd i Paris: Nu för IS krig även i Europa.

Den franske presidenten Francois Hollande anser att skuldfrågan är klar. De väl planerade terrordåden i Paris genomfördes av terroristganisationen Islamiska staten, IS. Även uttalandena från IS själv, enligt nyhetsbyråer, tycks bekräfta att så var fallet.

Detta är något nytt, en ny fas i terrorismens historia. När IS växte fram och erövrade delar av Irak och Syrien och utropade ett kalifat, en religiös stat, var det många som menade att IS skulle vara tillräckligt upptaget med uppbyggnaden av kalifatet. (”Staten” är inte internationellt erkänd.)

Terrordåden i Paris

Förfärande förändring

IS ansågs då inte ha samma globala aspirationer som al-Qaida, som ju utförde en rad terrordåd världen över.

Nu tycks detta alltså på ett förfärande vis ha förändrats. Tydligen är IS nu berett att slå till även utanför kalifatet med omgivningar.

Visserligen har människor från Europa anslutit sig till IS terrorverksamhet, men det här är det första noggrant planerade terrordådet i stor skala som IS genomför i Europa. IS finns nu som militär aktör i Europa.

En försmak på detta fick vi också häromdagen i Libanon där ett IS-attentat krävde minst 43 döda. Även där expanderar IS sin verksamhet utanför det syrisk-irakiska kärnlandet.

Förbindelsen mellan terroristerna som slog till i Paris och IS kommer troligen att utredas noggrannare av olika säkerhetsorganisationer.

Hämnd för Syrieninsats?

Men genom dåden i Paris är det mycket i Europas – och världens – säkerhetsläge som förändras. Om det effektiva och grymma IS börjar operera utanför sitt eget område kan vi räkna med fortsatta attacker.

Hittills har man antagit, på grundval av uttalanden från terroristerna i konserthuset Bataclan, att man vill hämnas på Frankrikes engagemang i Syrien. En viktig förklaring till attentatet är alltså Frankrikes Syrienpolitik.

Frankrike deltar ju numera med flygbombningar mot IS-mål i Syrien. Det kan betyda att övriga stater som deltar också kan känna sig hotade av liknande attentat.

En mardröm

Det är en mardröm inte bara för Europa utan även för USA och för de arabiska stater som deltar i kampen mot IS.

Parisattackerna innebär ännu en förfärande nyhet. Detta attentat riktade sig mot vanliga människor som hade tagit ledigt på fredagskvällen och umgicks drack och roade sig på restauranger, caféer, nattklubbar och i ett konserthus.

Man slog alltså till mot det franska folket. Det var inga statliga institutioner eller en institution som Charlie Hebdo, som dock var engagerad i en satirkampanj.

Det är alltså ett mycket tyngre och mera okontrollerbart hot som nu drabbar Frankrike – och Europa. Ja, världen.

Ett angrepp mot Europas levnadsvanor

Det var alltså också ett angrepp mot en livsstil som för jihadisterna är djupt föraktlig och dekadent. Det blev ett slags perverterat moraliskt angrepp mot levnadsvanor som tillhör det normala i Europa.

Men en viktig förklaring till morden i Paris är också Frankrikes engagemang i Syrien.

Det går inte nu att förutsäga hur detta ska fortsätta. Chocken efter vad som hände fredagen den 13 november kommer nog att sitta i länge. Och den oroliga frågan runt om i Europa kan bli om detta kommer att fortsätta.

Samtidigt är de länder som deltar i kampen mot IS klart övertygade om att den kampen måste fortsätta. IS är på sitt håll en utmaning mot demokratiska system som byggts upp i västvärlden.

Det är alltså en kamp som inte kan avbrytas. Samtidigt måste vi vara medvetna om att detta handlar om en kamp inte mot islam utan mot en extremistisk form av islam, som även bekämpar andra muslimer.

Frågan kan uppstå varför attackerna kommer nu. Det ser ut, av en del av nyhetsrapporteringen de senaste veckorna, som om det även inletts en ny fas i kampen mot IS.

USA sänder militära rådgivare till syriska rebellgrupper som slåss mot IS. USA sänder mer vapen till dessa grupper. USA har börjat ett systematiskt bombkrig mot IS oljeanläggningar vilket på sikt kan torrlägga IS ekonomiska tillgångar. Frankrike deltar.

Det kan finnas sådana förklaringar. Och frågan är nu hur IS reagerar.

Kan vara skiljeväg

Frågan är också nu hur Europa och USA agerar för att möta hotet. Det som hände i Paris den 13 november kan vara en likadan skiljeväg som attackerna den 11 september 2001.

Det skulle i så fall betyda ökade säkerhetsinsatser runt om i Europa. Ett mer kontrollerande samhälle, liksom det blev i USA efter terrordåden där. Allt återstår att se. Men den 13 november 2015 kan nog ses som början till en ny och dystrare era i västvärlden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet