Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför talar demonstranterna om ”divestment”? Och varför reagerar rektorerna helt olika? Hör SVT:s korrespondent om studentprotesterna i USA. Foto: SVT

”En storm som rektorerna hanterar extremt olika”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För exakt 54 år sedan på dagen tog sig beväpnad polis in i anrika Hamilton hall vid Columbia-universitetet i USA. Med tårgas tog de tillbaka byggnaden från demonstranter som ockuperat den och totalt 700 personer greps.

I natt var det dags igen.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Polisen bröt sig in genom ett fönster på andra våningen, kastade ljusgranater och rensade återigen Hamilton hall på demonstranter. Över 200 greps på Columbia, och närliggande City College i New York. Det innebär att antalet gripanden vid de senaste veckornas studentprotester USA natten till första maj passerade 1 000 personer.

1968 handlade protesterna om universitetets kopplingar till en organisation som var för USA:s inblandning i Vietnamkriget. 2024 är ockupanterna av Hamilton Hall och andra skolområden pro-palestinska demonstranter – som bland annat vill att skolorna ska klippa alla band till Israel och israeliska universitet.

Krig mellan Israel och Hamas

Gripanden har skett vid minst 25 olika universitet de senaste veckorna. Men hur skolledningar hanterar demonstrationer har visat sig skilja sig rejält mellan olika delar av landet.

Allt viktigare politisk fråga

Med allt fler propalestinska demokrater riskerar frågan om studentprotesterna slita itu delar av Joe Bidens väljarunderlag.

Republikaner tar varje chans att lägga skulden för protesterna på det de menar är en svag Joe Biden. Det var inte heller någon slump att Texas guvernör Greg Abbott själv bad polisen att bryta upp en demonstration i Austin, Texas.

När 1968 var slut visade det sig ha blivit ett år med enorma protester, inte bara på universitetsområden i USA utan runtom i världen. Vi får se hur 2024 slutar, men en sak är säker: många rektorer längtar efter sommarlov i USA just nu.

Universitetens olika svar på demonstrationerna visar på deras svåra balansgång mellan yttrandefrihet och säkerhet för studenterna – se mer i videon.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet