Förödelsen är total i staden Sinjar i norra Irak. Islamiska Staten, IS dödade flera tusen yazidier när de intog staden för lite mer än ett år sedan. IS stod emot flygbombningar i nästan ett år här i Sinjar. Foto: Niclas Berglund

Enorm förödelse i Sinjar efter IS ockupation

Uppdaterad
Publicerad

Staden Sinjar i nordvästra Irak liknar i dag mest en ruin. Under ett år var den ockuperade av terrorgruppen IS. Nu har staden efter hårda strider befriats, men ingenting är som förut. – 70 procent av min hemstad är borta, men värst är morden på mina bröder och våra kvinnor, säger Nasir Pasha Khalaf till SVT Nyheter.

Förödelsen är fortfarande stor i Sinjar. Det har gått drygt ett år sen terrorgruppen Islamiska Staten (IS) slog till med full kraft. Tiotusentals människor flydde upp i bergen där bristen på mat och vatten var svår. Många som blev kvar mördades.

Nu har det gått knappt två veckor sen staden befriades efter långvariga strider där kurdiska peshmergastyrkor fick stöd av amerikanskt bombflyg.

– 70 procent av min hemstad är bara borta. Terroristerna har förstört allt, men värst är morden på mina bröder och våra kvinnor, säger Nasir Pasha Khalaf.

Han är en av de kurdiska peshmerga-soldater som i dag ansvarar för säkerheten i området.

IS-baser nära

Det som terroristerna inte sprängde i bitar raserades av de amerikanska bombplanen. Det är svårt att se hur staden ska kunna byggas upp igen. IS ockupation är över men de är inte långt borta, bara några kilometer finns deras baser.

Långsamt tar Nasir Pasha Khalaf oss runt i resterna av Sinjar.

– Titta på vårt sjukhus, säger Nasir Pasha och pekar mot några vita väggar som är sönderskjutna av automateld.

– Här låg IS prickskyttar och sköt på oss, men också på civila, berättar han.

Nasir Pasha Khalaf är yazidier och hans folk har levt i det här området så länge dom kan minnas. Men i Augusti ifjol intogs staden av IS. Tusentals män avrättades och kvinnorna kidnappades och såldes som sexslavar.

– Det var ett folkmord som ägde rum här. Ingenting annat, säger han och rör sig fram längs det som en gång var Sinjars huvudgata.

Tunnelsystem i staden

Nasir Pasha tar med oss in i en raserad butik. Och långt in i byggnaden finns några djupa tunnlar.

– Här gömde sig IS-ledare när flygbombningarna blev för intensiva. Och här finns vatten, filtar, mat. De kunde gömma sig här i dagar, berättar han.

I Sinjar finns inga civila längre. Här går det inte att bo. Och en återuppbyggnad ligger långt bort samtidigt är säkerhetsläget fortfarande ett problem, med IS så nära.

– Terrorn kan bara besegras om världen enas och arbetar mot de här mördarna, avslutar Nasir Pasha Khalaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.