Foto: TT

Erdogan anklagar USA-styrkor för att stödja IS

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att han har bevis för att de USA-ledda styrkorna stödjer terrororganisationer i Syrien, inklusive IS och kurdisk milis, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Det var under en presskonferens på tisdagskvällen som Turkiets president anklagade USA för att stödja flera terrororganisationer, däribland IS och det kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren, milisen YPG.

– De anklagade oss för att stödja Daesh (IS), och nu stödjer de terrorgrupper, inklusive IS, YPG och PYD. Det är klart. Vi har bevis, bilder och videofilmer, säger Erdogan enligt Reuters.

Syrienkriget

Från amerikanskt håll kallar man anklagelserna ”löjeväckande”.

Process för fred inledd

För bara en vecka sedan meddelade Irans utrikesminister att Ryssland, Iran och Turkiet har inlett en process för att hitta en politisk lösning på kriget i Syrien.

På presskonferensen säger Erdogan också att han gärna ser att Saudiarabien och Qatar deltar i fredssamtalen.

I slutet av november sade Erdogan att Turkiet bara gett sig in i Syrienkonflikten för att stoppa landets president Bashar al-Assad.

Turkiet har bland annat kämpat för att besegra IS längs den turk-syriska gränsen. I slutet av augusti inledde Turkiet en räd i norra Syrien för att skapa en säkerhetszon vid gränsen.

Tar emot många syrier

Många syrier har också flytt till, eller via, Turkiet när de lyckats lämna landet. I november kom en rapport från Amnesty som sade att Turkiet under bara tre dagar i augusti tagit emot fler syriska flyktingar än hela EU gjort under de tre senaste åren. Sedan 2011 har Turkiet tagit emot över 1,5 miljon syrier.

Innebördeskriget i Syrien har pågått i sex år. Förra veckan återtogs staden Aleppo av regeringsstyrkor, efter att under fyra år ha varit belägrad. De sista rebellerna ska ha evakuerats dagarna före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet